Bubblande mage när man springer eller flåsar? 4 lösningar

2 min


181
7 delningar, 181 poäng

Du har äntligen engagerat dig i att springa varje dag, och du mår rätt bra. Men halvvägs genom varje löpning så börjar din mage att bubbla och vrida sig. Du får hemsk kramp i sidan och, ännu en gång, så blir du tvungen att sluta för tidigt. Enligt Rice University så är det som du upplever är faktiskt väldigt vanligt. Mellan 40 till 50 procent av maratonlöpare och triathleter har klagat på magkramper tidigare, säger universitetet. Det finns dock några saker som du kan göra för att förhindra smärtan.

Drick ordentligt

Enligt Rice University så upplever löpare generellt sett mer magont än simmare och cyklister. Forskare är inte helt säkra på varför detta sker, men de anar att vätskeintaget är en stor, bidragande faktor i dessa tarmoroligheter. För att undvika uttorkning medan man löper, så rekommenderar Linda White, läkare, att man dricker 4 dl vatten innan man springer. Om du springer i ett lopp så är det också en god idé att stanna vid varje station och dricka en eller två muggar vatten.

Skippa kaffet

White förklarar att kaffe skapar irritation i tarmkanalen, vilket ofta resulterar i magont under träning och kan ibland även orsaka diarré. Om du dricker kaffe varje morgon, försök att vänta med att dricka det tills efter din träning – då bör din mage känna sig bättre. Andra saker att undvika är alkohol, höga doser av vitamin c, fruktos, sockerersättning och mjölk, speciellt om du är laktosintolerant.

Ät lätt

Innan du löper bör du äta lätt mat. Enligt Rice University, så bör du sträva efter att minimera resterna i mag-tarmkanalen. För att åstadkomma detta så kan du reducera ditt fiberintag, samt ditt intag av annan fet, tung mat. White säger att bananer är utmärkta snacks att äta innan du löper, då de är lättsmälta. Tidningen ”Runner’s World” tipsar även om att hålla en rutinkost – vilket betyder att du äter samma mat varje dag som du löper.

Slappna av

Andas långsamt genom näsan medan du springer. Förutom problem med mag-tarmkanalen, så är en annan vanlig magåkomma som löpare drabbas av ”håll”, eller muskelkramper i bukväggen, säger Rice University. Dessa är resultaten av en minskning av syre i musklerna. Och om hållet är så allvarligt att du har svårt med att springa, så bör du stanna till och massera platsen för smärtan, säger universitetet.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

181
7 delningar, 181 poäng