CheckmarkFaktagranskad

Kan man bränna lika många kalorier med att jogga på stället som i löpning?

Vilken träning som helst som höjer din puls kommer att bränna kalorier – men all träning bränner inte lika mycket. Om du undrar om du kommer att bränna lika många kalorier när du joggar på stället som när du löper, så är svaret ett ”kanske”. Ett definitivt svar beror på hur snabbt du kan springa.

Jogga på stället

Att jogga på stället bränner 119 kalorier var 15:de minut för en person på 68 kg; detta blir ungefär 476 kalorier per timme som du joggar på stället. Som med vilken träning som helst, så bränner du fler kalorier om du väger mer och färre om du väger mindre.

Löpning

Att springa i en långsam takt på 12 minuter per 1,5 km gör så att man bränner lika många kalorier som när man joggar på stället. Men till skillnad från att jogga på stället, vilket är en långsam aktivitet per definition, så kan du springa i en mycket snabbare takt och bränna fler kalorier. Till exempel så bränner en person på 68 kg som springer 1,5 km under 10 minuter 153 kalorier per 15:de minut, eller 612 kalorier per timme. Om samma löpare klarar av en takt på 1,5 km var 6:e minut, så kommer han att bränna 255 kalorier var 15:de minut, eller 1 020 kalorier per timme.

Att välja en aktivitet

Bortsett från kaloribrännandet, så finns det andra faktorer att tänka på när du väljer en aktivitet. Att jogga på stället har en fördel då den är så lättillgänglig; du kan utföra den i ditt vardagsrum, på ett hotellrum, eller var som helst där utrymmet är knappt. Men att jogga på stället i längre perioder kan vara uttråkande. Att springa utomhus ger dig något att fokusera på, vilket gör det till en bättre aktivitet vid längre träningspass.

Annat att tänka på när det gäller kalorier

Om du siktar på att gå ner i vikt med din träning så behöver du bränna ett överskott på 3 500 kalorier för att tappa endast ett halvt kilo fett. Du kan åstadkomma detta genom att helt enkelt träna mer och hålla ett öga på ditt kaloriintag, eller genom att kombinera din träning med en lågkalorikost. Du borde sikta på ett dagligt underskott av kalorier på 500 till 1 000, vilket kommer resultera i en hälsosam viktminskning mellan 0,5 till 1 kg per vecka.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)