Vad är en bra, konkurrenskraftig tid för 5 km löpning?

2 min


177
9 delningar, 177 poäng

Löparklubbar och löpgrupper formar för nöjets skull i städer runt om i USA och samlas för tävlingar av varierande avstånd. 5K är cirka 3 miles. Om inte du tänker kvala för olympiska spelen är ”tävling” inte så allvarligt menat i löpningens värld. Oberoende hur hårt du springer bestäms din styrka och hastighet av din träning och erfarenhet, och kön kan också spela roll. Det är mer hjälpsamt för träningen att tänka på din 5K tid i nivåer som nybörjare, medel, avancerad och elit.

Nybörjare

Om du är nybörjare på att springa vill du inte rusa in i ett aggressivt tävlingsschema med målet att komma i mål bland dem topp tre. Det är bäst att sakta vänja din kropp till löpningen så att dina senor, leder och muskler kan bli starkare innan du pressar dig själv hårt, annars riskerar du skador. På den här nivån vill du springa 15 till 25 miles i veckan och både män och kvinnor kan förvänta sig att göra klart ett 5K på 24 minuter eller mera.

Medel

”Medel” beskriver de löpare som springer mellan 25 och 50 miles i veckan. Vid den här fitnessnivån kan små skillnader börja synas mellan män och kvinnor i samma kondition. Ett annat sätt att se på det är att dina träningslopp är vanligtvis längre än 5K, även om du knappt är på medelnivån. Det visar på hur din styrka och hastighet under ett 5K ökar ju mer din kropp vänjer sig vid att springa. Män på medelnivån brukar springa på mellan sex och åtta minuter per mile under ett 5K, medan kvinnor springer på mellan sju och åtta och en halv minuter per mile.

Avancerad

På avancerade nivån springer löpare upp emot 60 miles i veckan och inte mindre än 40. En del av träningen är till distanslöpning och en del inkluderar styrketräningar som fartlekar när du springer. Med tillräcklig träning på avancerade nivån kan det vara tänkbart att springa ett 5K på 17 till 20 minuter för män och 19 till 22 minuter för kvinnor. Medan du kanske inte vinner 5K loppet med den takten ligger du bland topp 25 procent av löparna som tävlar.

Elit

På elitnivån tävlar du om första plats (eller åtminstone topp tio) och på en bra dag är det möjligt för dig. Elitlöpare stannar på vägen tills de har sprungit minst 60 miles och ofta mer. Men som springer i elitkondition kan ha tider på under 5 och en halv minuter per mile eller mindre (springer klart 5K på under 17 minuter) och kvinnor tar samma avstånd på under 19 minuter. För att jämföra är världsrekordet för män 12 minuter och 37 sekunder och 14 minuter och 11 sekunder för kvinnor.

Källor

Vanliga söktermer:
  • 5km bra tid
  • konkurrenskraftig mile


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    177
    9 delningar, 177 poäng