Guide för nybörjare: Att börja springa i 30-årsåldern

3 min


179
7 delningar, 179 poäng

30-årsåldern är livets finaste säsong. Familjer växer, karriärer tar form, och kroppar förändras. Fysiskt sätt upplever både män och kvinnor toppar i sin styrka under detta decennium, vilket kan hjälpa dem att bli snabbare, starkare löpare. Genom att dra nytta av detta decennium och dess fördelar, och genom att lära dig överkomma dess utmaningar, kan du utveckla din förmåga och nå dina löparmål.

Kroppsstyrka

Den genomsnittliga åldern på maratonlöpare i USA är 38. När kroppens naturliga löparstyrka är som högst kan du få in fler kilometer på kortare tid, vilket gör det här till en perfekt tidpunkt att delta i lopp eller halvmaror, innan musklerna börjar försvagas i 40-årsåldern. Du kan förbättra situationen genom att styrketräna, vilket kan främja både hastighet och uthållighet, och hjälpa dig undvika skador.

Graviditet

Många kvinnor får barn eller förbereder en familj i 30-årsåldern. Att börja springa efter en graviditet kräver tålamod och en långsam återgång till vägarna. Även om du tränar när du är gravid behöver kroppen ändå tid att återhämta sig. Under de första två veckorna efter förlossningen kan du börja utföra övningar som stärker höfterna och musklerna i din kärna. Ta långsamma promenader under den här perioden och börja långsamt bygga på din aktivitetsnivå. Börja korsträna efter fyra veckor med en crosstrainer eller cykel, och börja jogga/gå försiktigt efter 6 – 8 veckor. Efter den åttonde veckan kan du börja bygga upp din uthållighet med korta joggingturer på 20 minuter. Lyssna alltid på din kropp för att avgöra hur snabbt du kan börja springa längre.

Mental kapacitet

Din kognitiva förmåga når sin topp i 30-årsåldern och 40-årsåldern, vilket kan hjälpa dig överkomma de mentala utmaningar som distanslöpning och träning innebär. Fällor som att bli uttråkad, trötthet och den mentala ”väggen” som uppstår under långa löpturer är något som plågar löpare, men med ett 30-årigt sinne är du bättre utrustad för att hålla dig fokuserad och göra färdigt löprundan. Dra fördel av situationen genom att sätta höga mål i 30-årsåldern och använd mentala strategier som att upprepa mantran, distrahera dig, och visualisera saker för att kunna träna färdigt.

Träningsschema

Många män och kvinnor i 30-årsåldern balanserar karriärer och familjer, vilket gör träning till en utmaning. För att behålla löparschemat med barn kan du ta hjälp av din partner, vänner eller en barnvakt som kan ta hand om dem medan du är ute, eller köp en barnvagn som du kan springa med och ta med barnen ut. När det gäller karriären kan du utnyttja de fördelar som din arbetsplats erbjuder för fitness, som extra långa lunchraster eller gym på jobbet. Gör precis som med tandläkarbesök eller läkarbesök: schemalägg dina löpturer i kalendern och låt familjen och jobbet anpassa sig efter dem.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

179
7 delningar, 179 poäng