Body-Press Dip vs Chair Dips (Vilken är bäst?)

2 min


170
6 delningar, 170 poäng

Enkla övningar är ofta bland de bästa övningarna. Övningar som kräver lite utrustning, där man använder sig av den egna kroppsvikten som motstånd och som riktar sig till många muskler genom en enkel isolerad rörelse kan utgöra grunden i din träning. Den klassiska dip övningen är ett utmärkt exempel på enkelhet blandat med effektivitet. De två varianterna av dip skiljer sig beroende på vilken utrustning som används – en ställning eller en enkel stol. Välj den som passar dig bäst utifrån de mål du har samt den tillgång du har till utrustning.

Grunderna i Dip

Klassisk dip med kroppsvikt tränar flera av överkroppens muskler, inklusive triceps, delta, stora bröstmuskeln, biceps, latissimus dorsi, kappmuskeln, underarmarna och flera muskelgrupper i nacken. Övningen består av en enkel två-fas rörelse. Den börjar med rak rygg och raka armar, med händerna greppar du din valda utrustning – antingen på sidorna eller något bakom dig. Långsamt sänker du ner kroppen genom att böja på armbågarna. Håll armarna tätt mot kroppen. Medan du böjer armbågarna roterar du axlarna bakåt så att armar är är i linje bakom dig. Efter att du sänkt ner kroppen så långsamt du bara kan pressar du upp dig själv tills armarna och ryggen är rak igen.

Body-Press Dip

En body-press dip kräver en ställning eller utrustning som har handtag parallellt med golvet och som ger dig tillräckligt med utrymme för att sänka kroppen från midjan till bröstet utan att fötterna nuddar golvet. Den största fördelen med body-press dip är variationsmöjligheterna. Placera dig så att kroppen är vinkelrät med golvet för att nå maximal aktivering av musklerna, speciellt triceps, alternativt luta dig framåt för att flytta fokus från triceps till bröstmusklerna. Luta dig bakåt för att fokusera på dina latissimus dorsi.

Chair Dip

För att utföra dip med hjälp av en stol använder man en helt vanlig stol för att stödja kroppen medan den höjs och sänks. Den exakta tekniken beror på hur stolen ser ut, men vanligtvis står man med stolen bakom ryggen, som om man skulle sätta sig ned. Placera armarna längs sidorna, något bakom dig. Böj knäna så att ländryggen är i nivå med stolens sits och placera händerna på stolsitsen som stöd. Böj på armbågarna för att sänka kroppen men behåll fötterna stadigt placerade på golvet framför dig. Sänk dig själv så lågt som möjligt för att sedan pressa dig tillbaka upp till ursprungsposition.

Jämförelse

Medan body-press dippen erbjuder ett brett utbud av variationer, är utrustningen begränsad till endast utförandet av sänkningar. Den tar framförallt upp mycket utrymme när den inte används. En stolsdip kan utföras snabbt och enkelt så länge du har tillgång till en stol. Men att använda sig av en stol begränsar variationsmöjligheterna och rörelsefriheten i din träning. Dina fötter är alltid placerade på golvet vilket minskar mängden motstånd som din kropp arbetar med. Body-press dippen ger dig högsta möjliga motstånd från din kroppsvikt.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

170
6 delningar, 170 poäng