Guide: Bästa skorna för Trail-löpning & Terränglöpning

2 min


211
13 delningar, 211 poäng

Trail/terränglöpning kombinerar utmaningen att springa med frihet att springa över stigar, åkrar och öppna ytor. Det kräver inte en hel del utrustning, men ordentliga skor som skyddar dina fötter och leder kan spela en viktig roll i din löpningsframgång. Flera typer av skor fungerar bra för terränglöpning, så ditt val bör återspegla ditt löpsteg, målen med din löpning och typen av terräng.

terränglöpning, trail

Racing flats

Många tävlande i Cross Country Running tävlar i dessa skor, och vissa till och med tränar i dem. Till skillnad från vanliga löparskor, har cross-country ”racing flats” avvisande material och specialfunktioner för en enkel, lätt design. Sulorna har ofta små gummiknoppar eller ett våffelmönster för extra dragkraft, men de har liten dämpning. Överdelen har en enkel tygkonstruktion, lätt och okomplicerad. Välj racing flats för varierad terräng, inklusive smuts, gräs, sand, stenar och asfalt.

Spikskor

Prova spikskor för en halkfri tävling på smuts eller gräs. Om du springer Cross Country-tävlingar, och de flesta av dina tävlingar sker på gräs, smuts, lera och andra mjuka ytor, då kan spikskor erbjuda dig bästa möjliga grepp. Spikskor hjälper dig att ta kurvor effektivt och erbjuder utmärkt fäste på hala ytor som vått gräs. Spikskor för tävling liknar racing flats, men med löstagbara metallspikar i framfoten. Spikskor för terränglöpning finns i olika längder, oftast längre än spikskor för friidrott. Välj längre spiklängder för mjukare förhållanden och var uppmärksam om din tävling har regler som kan begränsa längden. Spikskor fungerar inte bra på vissa hårda ytor, i synnerhet sträckor av trottoarer eller betong.

Terränglöparskor

Att välja en terränglöparsko innebär ibland att göra en kompromiss. Om du vill ha stöd, stötdämpning och skydd, kan du överväga tyngre terränglöparsko. Fritidslöpare som vill springa genom skog och uppför berg och inte tävlar kan uppskatta dessa extra funktioner. De flesta terränglöparskor har tåskydd för säkrare löpning bland rötter och stenar. Ofta finns en nylonplatta i skons sula som ger ett visst mått av flexibilitet samtidigt som den är styvare än vanliga löparskor. Överdelen har ofta vattentätt material för skydd mot väder och vind, och yttersulor har kraftiga slitytor för extra dragkraft.

Löparskor

Löparskor erbjuder mångsidighet över olika terräng. Vissa traillöpare bär konventionella löparskor. Ibland är användandet av en specialsko inte vara vettigt, i synnerhet när tävlingsbanor eller träningsområden har en mängd olika ytor. Vidare har vissa trail-löpare ett par skor för all sin löpning, off-road och on-road. I många fall fungerar löparskor alldeles utmärkt, och de kan vara det bästa valet för en nybörjare eller oengagerad löpare.

Minimalistskor

Vissa säger den mänskliga foten är den bästa terränglöpningsskon. Ultratunna sulor förekommer i terränglöpningstävlingar. Vissa löpare bär billiga skor utan dämpning alls. Andra bär skor utformade för att tillåta helt naturlig rörelse, även med plats för varje tå individuellt. Ett växande antal bär inga skor alls. Enligt barfotalöpningsuniversitetets webbplats, väljer barfota och minimalistiska löpare den stilen för att stärka sina fötter, minska skador och ”springa på ett mer naturligt sätt.”

Källor

Vanliga söktermer:
  • spikskor trail,
  • trail spikskor,
  • bästa terränglöparsko

  • 1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (2 röster, snitt: 9,50 av 10)
    Loading...