Vilka är de 3 bästa sätten att mäta vilopulsen?

3 min


172
7 delningar, 172 poäng

Din vilopuls är det antal hjärtslag per minut (BPM) som hjärtat slår under en inaktiv period, som varar i minst 10 minuter. Detta antal används ofta för att avgöra andra viktiga mått, till exempel din målpuls och maxpuls. Dessa siffror kan hjälpa dig lägga upp en plan för din träning, och berätta för dig när du riskerar att överanstränga hjärtat. Din vilopuls kan också berätta mycket om din hälsa: en hälsosam vilopuls är långsam och stadig. Om du inte kan hitta din puls bör du genast prata med en läkare, och detsamma gäller om du har en snabb puls som varar i mer än ett par minuter när du vilar, eller om din puls är oregelbunden.

Pulsmätare

En pulsmätare kan ge dig pålitlig information om din vilopuls, och om din puls när du tränar eller utför andra aktiviteter. Detta är den mest pålitliga metoden för att hitta din vilopuls: du behöver inte förlita dig på att räkna hjärtslagen som du gör när du räknar BPM manuellt. Vira bröstbandet runt kroppen så att det täcker hjärtat, och vira handledsbandet runt handleden. Vila i minst 10 minuter innan du utför testet. Sitt eller ligg ner för att vila ordentligt, och försök slappna av så mycket du bara kan. Hitta din vilopuls genom att sätta på mätaren i en minut, eller så lång tid som rekommenderas av tillverkaren.

Manuell puls: handleden

En annan metod som ofta används på grund av dess tillförlitlighet och lätthet är en manuell kontroll med hjälp av artären i handleden. Placera pekfingrets och långfingrets topp på insidan av din handled. Lägg fingrarna under tummens bas och hitta pulsen. Tryck lätt, men absolut inte hårt, och rör fingrarna lätt för att hitta pulsen. Använd ett tidtagarur och ställ in det på 60 sekunder. Börja räkna slag så fort du startar klockan. Gör detta tre gånger och räkna ut genomsnittssiffran för att få fram en så korrekt vilopuls som möjligt.

Manuell puls: nacken

Artären i nacken är ett annat bra sätt att hitta vilopulsen. Placera pekfingrets och långfingrets topp på den ena sidan av nacken, nära luftstrupen. Tryck lätt, så pass att du kan känna pulsen i nacken. Räkna antalet slag du känner under 60 sekunder, och använd ett tidtagarur för att hålla koll på tiden ordentligt. Skriv ner antalet hjärtslag. Upprepa detta två gånger och räkna sedan ut genomsnittssiffran för att få ett så korrekt antal som möjligt.

Andra metoder och övervägningar

Överväg att be någon annan om hjälp för att hålla koll på tiden eller för att räkna antalet hjärtslag när du tar pulsen manuellt. Det kan vara mycket att hålla koll på för en enda person, och resultatet kan bli mer korrekt om någon annan kan hjälpa dig. Om du använder en pulsmätare måste du se till att du läser instruktionerna, och att du vet hur du ska använda den för att få ett korrekt resultat. Det är bra om du mäter din vilopuls direkt på morgonen, eftersom kroppen har varit inaktiv medan du sovit under natten.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

172
7 delningar, 172 poäng