Bästa proteinpulvret 2020 – Topp 6 Bäst i Test enligt folket!

21 min


187
8 delningar, 187 poäng

Om du är osäker på vilket som är det bästa proteinpulvret för dig, eller om du behöver något proteinkosttillskott alls, då ska du läsa den här Bäst i Test-guiden. Vi radar upp de proteinpulver som är mest populära bland insatta människor som dricker proteinshakes var och varannan dag.

Så om du är på jakt efter att bygga muskler, öka din prestation och få ut det mesta av allt hårt arbete i gymmet – då är den här guiden om proteinpulver vägen att gå. Det är nämligen så att i princip all forskning på området tyder på att intag av proteinpulver tillsammans med styrketräning hjälper dig att upprätthålla en ”lean”-kroppsmassa och öka styrkan i överkropp och underkropp. 

Men går man igenom utbudet i olika kosttillskottsbutiker, så blir man lätt förvirrad av den mängd av olika proteinpulver som finns. Därför låter vi vanliga människor – tyngdlyftare, amatör-atleter, fitness-entusiaster – att skicka in sina bidrag hit. Man delar en bild på det proteinpulver man själv gillar mest helt eneklt, och sen kan andra gym-utövare rösta upp bidraget de håller med om. Smart va!

Uppdaterad: 12 augusti 2020 • Sidan innehåller affiliatelänkar från Svenskt Kosttillskott, Proteinbolaget, Svensk Hälsokost, Gymgrossisten • Oberoende sammaställning


 1. John Carlsson John Carlsson
  21

  En klassiker som jag kört med länge. Väldigt lågt pris trots att proteinet kommer från mjölkbönder i Sverige och norden. Har provat flera av smakerna. Vanlij och choklad är mina favoriter. Chokladsmaken kommer från riktigt kakaopulver, så inget fusk. Smaken Banana Split var dock inte så god, lite väl syntetisk/onaturlig för min smak. Oavsett smak så har alla en rejäl dos BCAA och mineraler vilket vi ju hjälper till att bygga muskler!


 2. Axel Axel
  18

  Kaseinprotein är enligt mig förstahandsvalet eftersom det ger en fyllig känsla och är extremt mättande. Så man slipper vara hungrig efter en timme typ. På vilodagar brukar jag ta en dubbel dos på kvällen eller som mellanmål. Optimum är ett gott och krämigt protein helt enkelt. 


 3. Gustav Pettersson Gustav Pettersson
  17

  Star Nutrition är ett säkert kort. De har massor med andra kosttillskott också. Med tanke på priset, innehållet, och smakerna är det här proteinpulvret bäst i test tycker jag.
  Finns oerhört många smaker att välja bland och olika storlekar på förpackningarna.
  Proteinpulvret med chokladsmak är den jag kör med nu pga att det är lättblandat och dessutom funkar bra i mat och bakning (prova chokladpannkakor eller brownies!).


 4. Therese Björk Therese Björk
  14

  Veganskt proteinpulver som är 100 % naturligt, bra näringsvärde och inga onödiga tillsatser. Kan det bli nyttigare?
  Pulvret är dessutom lättblandat och klumpar sig inte ett dugg. Vill man ha en sötare smak kan man blanda det med lite mandelmjölk. Supergott :) 


 5. Daniel Svensson Daniel Svensson
  13

  Jag kör med GAAM från Proteinbolaget. Finns i typ 10-20 smaker har jag för mig. Har självklart inte provat alla smaker men tror alla har höga betyg. Personligen gillar jag starkt Blueberry Vanilla! Godast om man blandar med mjölk så klart men blir ju fler kalorier då också, så jag blandar med kallt vatten.
  De smaker som jag provat genom åren har varit goda med lagom sötma. Sällan kemisk eftersmak som jag känt hos många andra tillverkare. 


 6. Alexander Jonsson Alexander Jonsson
  11

  Vill slå ett slag för Iso Whey Zero från BioTechUSA. Inte billigast på saknaden direkt, men man får sjukt mycket för pengarna. Amerikanarna vet vad de pysslar med om man säger så.
  Är tillverkat på ett sätt så att det tas upp extra snabbt i kroppen, är helt laktosfritt, lågt fettinnehåll, och knappt några kolhydrater alls.
  De har även tillsatt BCAA och glutamin.
  Mycket valuta för pengarna som sagt. Jag kör bara vaniljsmaken - har alltid gjort och kommer alltid att göra. Fattar inte grejen med att hitta på massa barnsliga smakkombinationer.

Skicka in ditt bidrag
Eller
Klistra in länk till Youtube, Instagram eller SoundCloud, eller en inbäddningskod

Bästa proteinpulvret & Billigaste proteintillskottet

”Om du vill bygga muskler snabbare – då bör du ta proteinpulver”.

Det är det första rådet om tillskott som jag fick.

Och det är fel.

Proteinpulver hjälper dig inte direkt att bygga muskler snabbare.

Att äta tillräckligt med protein gör det, men du behöver inte pulver för att komma dit. Hela livsmedel kan ensamt ge dig allt du behöver.

Proteinpulver hjälper dig inte heller att förlora fett snabbare. En proteinrik diet gör det, oavsett om det innehåller proteintillskott eller inte.

Varför är då proteintillskott så populärt? Och vilka är bäst för vad och varför?

Tja, det är vad vi kommer att diskutera i denna artikel. Och i slutet, vet du om du ska ta ett proteintillskott eller inte och vilket som bäst passar dina behov.

Låt oss komma till sak.

Behöver du ett proteinpulver?

Du vet redan att proteinpulver i sig inte hjälper dig att bygga muskler eller förlora fett snabbare.

Varför skulle du då behöva ett? Är proteintillskott bara bluff?

Inte riktigt.

Proteinpulver är ibland överdrivna av kosttillskottsföretag men de har ett legitimt värde och användning.

Du förstår, du har gott om högkvalitativa livsmedel att välja bland för att få ditt protein, såsom kött, fisk och skaldjur, mejeriprodukter, ägg, baljväxter och vissa korn och frön.

Som sagt, att försöka få allt protein du behöver från enbart mat presenterar flera utmaningar:

 • Det kan göra det svårt att balansera din makronäring.
 • Det betyder mer tid för att inhandla råvaror, förbereda, laga mat, städa upp, etc.
 • Det innebär ofta att släpa runt lagade måltider, vilket är obekvämt.
 • Att äta stora mängder av en liten mängd av högt proteinrika livsmedel kan bli ganska långtråkigt ganska fort.

Lägg till proteinpulver, som …

 • Perfekt för ett snabbt och enkelt mellanmål.
 • Är att föredra framför att behöva äta en till måltid.
 • Kan vara mycket låg i kolhydrater och fett, vilket gör matplanering enklare.
 • Är mycket prisvärd när man betänker priset per gram protein.

Dessa är de viktigaste anledningarna till proteinpulver och proteinbars är de mest populära typerna av kosttillskott där ute.

Om du är som mig, och de flesta människor, finner du att detta är trevligare med ett proteinpulver, och det är därför jag rekommenderar dem.

De bästa sorterna av Proteintillskott

Om du har problem med att besluta om det bästa proteinpulvret, är du inte ensam.

Det finns alldeles för många alternativ och försäljningsargument.

Till exempel bör du ta vassleprotein? Kaseinprotein? Sojaprotein? Äggprotein? Risprotein? Hampaprotein? Ärtprotein? Något helt annat?

Sedan finns det ”små” saker som är tänkta att göra vissa proteinpulver bättre eller sämre än andra som …

 1. Ytterligare aminosyror och matsmältningsenzymer.
 2. Enkla kolhydrater som dextros och sackaros.
 3. Konstgjorda sötningsmedel.
 4. Andra konstiga kemikalier som vi inte kan uttala.

Nåväl, låt oss börja med några enkla kriterier som vi kan bedöma proteinpulver med.

Personligen skulle jag bara överväga att köpa ett proteinpulver som har en bra makronäringsprofil (hög halt av protein och låg i kolhydrater och fetter) och en minimal mängd av artificiella ingredienser och som smakar gott och blandar väl och är rimligt prissatt.

Jag vill helst inte ”slösa” kolhydrater och fett på pulver när jag kan få dem från välsmakande livsmedel.

Och medan konstgjorda sötningsmedel inte kan vara lika skadliga som vissa hävdar, har studier visat att de verkligen kan orsaka skadliga effekter i kroppen. Tills vidare forskning görs, tror jag att det är smartast att begränsa vår konsumtion.

Så, låt oss se hur de mest populära typerna av proteinpulver mäter upp mot den måttstocken.

De bästa typerna av Vassleproteinpulver

När det gäller proteintillskott är vassleprotein kungen på berget.

Det är den i särklass främsta bästsäljaren och det är särskilt populär bland idrottsmän och tyngdlyftare … och av goda skäl.

Vassleproteinpulver ger dig en stor mängd protein för pengarna, de smakar i allmänhet ganska bra, och deras aminosyraprofil är särskilt bra för människor som försöker förbättra sin kroppssammansättning (mer om detta snart).
Men vad exakt är vassle?

Vad är vassleprotein?

Vassle är en semi-transparent, flytande biprodukt av osttillverkning. Efter ystning och silande av mjölken är vassle kvar.

Vassle brukade betraktas som en värdelös biprodukt av mjölk – men så småningom upptäcktes den höga proteinhalten.

(Och nu vet vi att det är en av de två typerna av protein som finns i mjölk, kasein är den andra).

Forskarna upptäckte också att vassle är särskilt rikt på aminosyran leucin, som spelar en viktig roll för att stimulera proteinsyntesen.

Så när kosttillskottsföretag snappade upp den här forskningen föddes vassleproteintillskott.

Varför finns det olika typer av vassleprotein?

 • De tre formerna av vassleprotein som säljs är vasslekoncentrat, isolat och hydrolysat.
 • Vasslekoncentrat är den minst bearbetade formen och billigast att tillverka, och den innehåller en del fett och laktos.
 • Vasslekoncentrat varierar från 35% till 80% protein, beroende på kvalitet.
 • Vassleisolat är en form av vassleprotein som har bearbetats ytterligare för att ta bort fett och laktos.
 • Vassleisolat är +90% protein och eftersom det kostar mer att tillverka än vasslekoncentrat, kostar det också mer för konsumenterna.
 • Vasslehydrolysat är formen av vassleprotein som har ”hydrolyserat”, vilket är en process som bryter ner aminosyrakedjor till mindre ”bitar” för enklare matsmältning.
 • Vasslehydrolysat kan skapas från allt från den lägsta kvalitet vasslekoncentrat till den högsta kvalitet vassleisolat. Processen för hydrolys är vad som skiljer det som ett hydrolysat, inte den inneboende kvaliteten hos själva proteinet.
 • De flesta vasslehydrolysat på marknaden är tillverkade av rent vassleisolat eller en blandning av isolat och koncentrat.
 • Som du kan gissa, är vasslehydrolysat den dyraste av de tre alternativen.

Vilken typ av vassleproteinpulver ska du köpa?

Marknadsförare för proteintillskott berättar ofta för oss att vi kommer att se bättre resultat med vassleisolat eller hydrolysat än koncentrat, men det finns inte tillräckliga bevis för att stödja dessa påståenden.

Som sagt, att välja det billigaste vassle du kan hitta, som alltid kommer att vara ett koncentrat, är inte alltid en bra idé, heller.

Vasslekoncentrat av hög kvalitet ligger någonstans runt 80% protein vikt, men sämre koncentrat kan vara så lite som 30%.

Och om ett protein är endast 30% protein av vikten, vad innefattar de återstående 70%?

Tja, tyvärr kan vi bara undra, då manipulering (tillsats av fyllmedel som maltodextrin och mjöl) är häpnadsväckande vanligt i den här branschen.

En av fördelarna med att välja ett rent vassleisolat är att du vet att du får något mycket nära till rent protein med minimala tillsatser.

En annan stor fördel är avlägsnat laktos, vilket innebär bättre smältbarhet och färre upprörda magar.

Du bör också veta att det gamla ordspråket ”du får vad du betalar för” är särskilt sant med vassleproteinpulver.

Jag kan berätta efter egen erfarenhet att det inte är billig att producera vassleproteinpulver av toppkvalitet och om du betalar mindre än ca 125 kr per kilo, köper du förmodligen skräp.

Ett vanligt knep som används av oseriösa kosttillskottsföretag börjar med koncentrat av låg kvalitet, där de lägger till små mängder av isolat och hydrolysat för att skapa en dyr ”blandning” och sedan dra uppmärksamhet till isolat och hydrolysat i marknadsföringen och förpackningen.

Ett bra sätt att skydda dig som konsument är att kontrollera ingrediensförteckningar och portionsstorlekar och mängder av protein per portion innan du köper.

Ingredienser är listade i fallande ordning enligt dominerande vikt. Det betyder att det finns mer av den första ingrediensen än den andra, mer av det andra än det tredje, och så vidare.

Så när du funderar på att köpa ett vassleproteinpulver, titta på i vilken ordning ingredienserna listas och mängden protein per skopa i förhållande till skopstorlek.

Om en produkt har maltodextrin (ett fyllmedel), eller någon annan ingrediens, som är noterat innan proteinpulver, köp den inte.

Det innebär att det finns mer maltodextrin, kreatin, eller andra fyllmedel i det än proteinpulver.

Om en skopa är 40 gram, men det finns bara 22 gram protein per portion, köp det inte om du inte vet att de andra 18 grammen består av saker som du vill ha. I många fall är det inte så.

Ett värdigt vassleproteinpulver är lätt att upptäcka:

 • Vasslekoncentrat, isolat eller hydrolysat listas som de första ingredienserna.
 • Storleken på skopan är relativt nära det faktiska proteinet per skopa (det kommer aldrig matcha eftersom det finns sötningsmedel, smakämnen och hjälpämnen i varje portion).

Min favorit av vassleproteinpulver

Min favorittyp av vassleprotein är vassleisolat.

Det upprör inte min mage som vissa vasslekoncentrat och jag gillar det faktum att det är i princip rent protein och inte mycket annat.

Bästa kaseinproteinpulvret

Som ni vet, är kasein en annan form av protein som finns i mjölk. Ostmassan som bildas när mjölk koagulerar är kasein.

Kaseinprotein tas upp långsammare än vassle, vilket resulterar i en långsammare, stadigare frisättning av aminosyror in i blodet.

Det finns en pågående debatt om huruvida vassle eller kasein är bättre för muskelbyggande ändamål, men här är vad de flesta ansedda experter är överens om:

Jag har alltid använt vassleprotein i min måltid efter träningen och föredrog en eller två skopor äggprotein senare under dagen, men med de skyhöga priserna för äggprotein, äter jag nu bara fettsnål keso eller grekisk yoghurt.

Min favorit av kasein-proteinpulver

För att vara helt ärlig, jag är inte ett stort fan av kaseinproteinpulver. Det verkar sitta ”tungt” i magen och därmed föredrar jag ägg för ett långsamt verkande protein.

Det är bara jag dock.

Jag har talat med människor som föredrar kasein över ägg, och många andra som gillar att blanda de två.

Bästa äggproteinpulvret

Äggprotein är inte alls lika populärt som vassle och kasein, men det är en av mina favorittyper av proteinpulver.

Jag gillar det av tre skäl:

 1. Den har ett högt ”biologiskt värde”. Det biologiska värdet av ett protein är ett mått på hur effektivt kroppen kan absorbera och utnyttja det. Som ni kan föreställa er, hög BV proteiner är bäst för att bygga muskler, och djurtester visar att ägg är lika effektivt som vassle för detta ändamål.
 2. Äggprotein bryts ned mycket långsamt (ännu långsammare än kasein). Detta innebär att ägg är bra som ett generellt tillskott, inklusive innan du går till sängs. Det finns också belägg för att långsamt verkande proteiner är bättre för muskeltillväxt på lång sikt, men jag tror inte att forskningen är stark nog för att verkligen bevisa det ena eller det andra.
 3. Äggproteinpulver har lite till inget fett och kolhydrater. Äggproteinpulver är gjord av äggvita så det är naturligt mer eller mindre kolhydrat- och fettfritt. Detta innebär mer makron för din mat.

Bästa växtproteinpulvren

Det protein som finns i många växter, grönsaker och spannmål såsom ris, hampa och ärtor betraktas ofta som sämre än animaliskt protein.

Detta är delvist sant, och inte av den anledningen du förmodligen tror.

Den vanligaste attacken som riktats mot växtproteiner är att de är ”ofullständiga” och därför inte lämpliga för att uppfylla kroppens proteinbehov.

Detta är en myt.

Forskning visar att all protein som finns i växter och grönsaker är ”kompletta”.

Det vill säga, det innehåller alla samma aminosyror som animaliska proteiner.

Där växtproteiner kan vara sämre, är dock i sina aminosyraprofiler och hur väl de absorberas av kroppen.

Vissa former av vegetabiliskt protein är lägre i essentiella aminosyror än andra och vissa absorberas bättre av kroppen än andra.

Det betyder bara att om du vill få en betydande del av ditt protein från växter, frön, grönsaker och liknande, måste du vara mer diskriminerande än en allätare.

Sanningen om sojaprotein

Sojaprotein är en blandad kompott.

Även om forskningen har visat att det är en allsidig effektiv källa till protein för att bygga muskler, är det också en källa till pågående kontroverser, och särskilt för män.

Enligt forskning har ett regelbundet intag av soja feminina effekter hos män på grund av östrogenliknande molekyler som finns i sojabönor som kallas isoflavoner.

Till exempel, en studie utförd av forskare vid Harvard University analyserade 99 män, och jämförde den mot deras soja och isoflavon intag under de 3 senaste månaderna.

Vad de fann är att både isoflavon och sojaintag var associerade med en minskning av spermieantalet. Män med det högsta intaget av soja hade i genomsnitt 41 miljoner spermier/ml mindre än män som inte åt livsmedel med soja.

Å andra sidan, en studie utförd av forskare vid University of Guelph där 32 män åt låga eller höga halter av isoflavoner från sojaprotein under 57 dagar, fann att detta inte påverkade spermans kvalitet.

Dessutom visar litteraturöversikter som de som utförs av Loma Linda University och St. Catherine University att varken mat med soja eller isoflavoner ändrar manliga hormonnivåer.

Vad ska man då tro?

Tja, det finns inte något enkelt svar ännu, men en lovande forskningslinje visar att sojans effekter hos män kan variera beroende på närvaron eller frånvaron av vissa tarmbakterier.

Dessa bakterier, som finns i 30-50% av människor, metaboliserar en isoflavon i soja kallad daidzein till en östrogenliknande hormon som kallas equol.

I enstudie utförd av forskare vid Pekings universitet, fann forskarna att när equol producerande män åt stora mängder mat med soja under 3 dagar, sjönk deras testosteronnivåer och östrogennivåerna ökade. Dessa effekter sågs inte hos kvinnor, oavsett equol produktion eller brist på sådan.

Relaterat till detta är en studie utförd av forskare vid Sungkyunkwan Universitet, som fann att i en hög östrogen miljö, trycker isoflavoner ner östrogenproduktionen, och i en låg östrogenmiljö, ökade de östrogenproduktionen.

Nu, när det gäller kvinnor, visar forskning att det är mindre sannolikt att negativt påverka dina hormoner.

Det finns dock andra saker att tänka på.

Studier visar att sojaprotein innehåller substanser som hämmar nedbrytning av proteinmolekyler och absorptionen av andra näringsämnen, såväl som flera kända allergener.

Även om det finns bevis för att soja kan ha speciella fördelar för kvinnor som att minska risken för hjärtsjukdomar och bröstcancer, kastar andra studier tvivel på dessa upptäckter. Och tvärtom, kan soja även stimulera tillväxten av cancerceller.

Slutsatsen är att om du vill komplettera med ett proteinpulver flera gånger per dag, rekommenderar jag att du tar något annat än soja.

Sanningen om risprotein

Du kanske inte tror mycket om det protein som finns i ris – eller ens visste att det innehöll något – men det är faktiskt ganska lönsamt.

Risprotein har ett högt biologiskt värde av ca 80% (liknande nötkött) och en robust aminosyraprofil mycket lik sojans.

Jag tror också att risprotein smakar bra och gillar verkligen texturen (det går ner lätt).

Och om du vill göra risprotein ännu bättre, kan du blanda det med …

Sanningen om ärtprotein

Ärtprotein är ännu mer av en osynlig hjälte av växtproteiner än ris.

Jag menar … när är sista gången du hörde någon äta en massa ärtor för att bygga muskler?

Tja, ironiskt nog, kan ärtprotein hjälpa dig att göra just det.

Det har ett högt biologiskt värde (ungefär samma som nötkött) och, som vassle, har det också en stor mängd leucin.

Detta gör det perfekt för muskeluppbyggande ändamål, och när du kombinerar ärtprotein med risprotein, får du vad som ofta kallas ”veganvassle”.

Detta beror på att aminosyraprofilerna för ärter och risprotein kompletterar varandra och tillsammans är det väldigt lika vassleproteinet.

Ärtprotein passerar fortfarande under radarn så dina alternativ är begränsade.

Sanningen om hampaprotein

Hampaprotein är mer populär än ris och ärtprotein men det bör det inte vara.

Det är mycket näringsrikt men endast omkring 30 till 50 % protein räknat på vikten, vilket betyder att det kommer med ganska mycket kolhydrater och fett.

Dessutom absorberas hampaprotein inte så bra som ris eller ärtprotein, vilket gör det ännu mindre användbar som proteintillskott.

Det är därför jag ser mer på hampa proteinpulver som hela livsmedel än proteintillskott och rekommenderar eller använder dem inte.

Vilket proteinpulver är bäst för viktminskning?

När du ser ett företag som hävdar att ett tillskott eller mat hjälper dig gå ner i vikt snabbare, bör du omedelbart vara skeptisk.

Ur marknadsföringssynpunkt är det enklaste sättet att öka försäljningen av en produkt att associera den med viktminskning.

Därför finns viktminskningspiller, viktminskningsdrycker före träning, proteinbars för viktminskning, viktminskning proteinpulver och liknande.

Sanningen är dock att de flesta av dessa inte kommer att göra mycket av någonting.

Ingen enskild mat kan leda till att du gå ner i vikt snabbare.

Som sagt, vissa livsmedel är mer gynnsamma för viktminskning än andra på grund av hur många kalorier de innehåller och hur dessa kalorier bryts ned till proteiner, kolhydrater och fett.

Generellt sett är de bästa livsmedel för viktminskning de som ger ett överflöd av mikronäringsämnen och samtidigt är relativt snåla på kalorier och fett och i synnerhet tillsatt socker.

När du begränsar dina kalorier för fettförbränning, kommer du att äta en hel del av dessa typer av livsmedel för att hjälpa dig hålla fast vid din kost.

Till exempel, är mina favorit ”viktminskning-livsmedel” …

 • Magert kött (kyckling, magert nötkött, fisk, och så vidare).
 • Mejeriprodukter med låg fetthalt.
 • Ägg och äggvita.
 • Fullkorn som vete, brunt ris, havre och korn.
 • Grönsaker som gröna bönor, morötter, broccoli, och kronärtskocka.
 • Baljväxter som gröna ärtor och bönor.
 • Knölar som vit potatis, som är otroligt mättande och sötpotatis.

Som du kan se, kommer de flesta av mina kalorier från näringsrika, fiberrika, relativt obearbetade livsmedel.

De livsmedel som jag undviker är de som är mycket kaloritäta men inte så mättande. Dessa typer av livsmedel har i allmänhet hög fetthalt med tillsatt socker.

Detta inkluderar skräp som chips, godis, kakor och liknande, men även en hel del ”hälsosamma” livsmedel som nötter, torkad frukt, mejeriprodukter med hög fetthalt, avokado, och så vidare.

De innehåller alldeles för många kalorier och för mycket fett i synnerhet (och jag är inte ett fan av en diet med låga kolhydrater och hög fetthalt).

Nu kommer vi tillbaka till proteinpulver.

De bästa proteinpulver för viktminskning skulle vara de som är så nära rent protein som möjligt.

Generellt sett, när du deffar för att bränna fett, vill du dricka så få kalorier som möjligt.

Problemet med att dricka kalorier är att det inte utlöser den mättnad som mat gör.

Detta gäller för alla kaloridrycker, soda, energidrycker, fruktjuicer, mejeriprodukter, mejeri alternativ, och så vidare.

Du kan dricka 1 000 kalorier och vara hungrig en timme senare, medan att äta 1000 kalorier mat, inklusive en stor del protein och fiber, förmodligen kommer att hålla dig mätt fem till sex timmar.

Här är ett citat från en studie utförd av forskare vid Purdue University, som undersökte påverkan av timing för måltiden och formen av mat på det dagliga energiintaget:

”Baserat på resultaten, förbrukning av energigivande drycker antingen med en måltid eller som mellanmål utgör en större risk för att främja positiv energi än makronäringsämnen i vanlig mat som konsumeras vid dessa tillfällen”

Det vill säga människor som dricker kalorier är mycket mer benägna att äta för mycket än de som inte gör det.

Bästa proteintillskotten

Nu vet du allt du behöver för att göra bra, informerade beslut om vilket proteinpulver som kommer att vara bäst för dig.

Här är en resumé:

 1. Inget proteinpulver är entydigt bättre för viktminskning än ett annat men ju mindre kolhydrater och fett i pulvret, desto bättre.
 2. Vassleprotein är särskilt bra för måltider efter träningen.
 3. Vassle, kasein, och ägg är bra för allmänt tillskott, men kasein och ägg är möjligen bättre för långsiktig muskeltillväxt.
 4. Ett långsamt-verkande protein som ägg och kasein är bra innan du går till sängs. Mat fungerar också bra för detta samt (ägg, mager keso, och grekisk yoghurt är mina favoritval).
 5. Det är nog en bra idé att hoppa över sojaprotein och gå med något annat i stället.
 6. En blandning av risprotein och ärtprotein är ett bra alternativ för växtbaserade protein.

Om du är som mig och gillar att hålla det enkelt, skaffa vassleprotein och ta några skopor per dag och få resten av ditt protein från mat.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

187
8 delningar, 187 poäng