CheckmarkFaktagranskad

De bästa kompressionstightsen

Kompressionstights är framtagna för att ge gradvis tryck på benen, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen i benen och fötterna, behandla cirkulationssjukdomar, och förbättra atletisk prestanda.

Oavsett om du behöver dem för medicinska, atletiska eller reseframkallade behov, beror valet på kompressionstights på hur du ska använda dem.

De finns i flera olika grader, stilar och färger, och kostar allt mellan 500 – 1500 kr, så det finns många val som passar dina behov, din smak och din budget.

Medicinsk användning

Kompressionstights för medicinsk användning främjar en hälsosam blodcirkulation i benen, behandlar fall av dålig blodcirkulation, åderbråck, ödem och blodproppar, och förhindra blodproppar efter operationer. På samma sätt kan kompressionstights för gravida kvinnor hjälpa till att lindra svullnader och obehag som kan orsakas av graviditet. I vissa fall kan kompressionsstrumpor – som är knähöga istället för midjehöga och som ser ut som vanliga strumpor – räcka för att främja hälsosam cirkulation. Din läkare kan hjälpa dig välja rätt typ av kompressionstights för dina behov. Om du bara använder tightsen tillfälligt kanske du inte vill investera massor av pengar i dem, men om du ska använda dem under en längre period bör du spendera lite mer pengar.

Atletisk användning

Atletiska kompressionstights skiljer sig från medicinska sådana, då de är framtagna för att inte bara ge stöd till det kardiovaskulära systemet, men också den muskulära hälsan och atletisk prestanda. De bästa atletiska kompressionstightsen håller huden sval och torr medan den behåller muskelvärme och elasticitet – vilket bidrar till atletens uthållighet, rörlighet och hastighet, förhindrar muskelskador, minskar risken för skavsår på innerlåren, och gör det lättare för idrottarens muskelåterhämtning. För atletisk användning bör du använda kompressionstights i ett flexibelt material som håller undan fukt, med inbyggt UV-skydd om du ska använda dem inomhus.

Resor

De kallas också för flygstrumpor, och detta är kompressionsplagg för resor som enbart fokuserar på att ha tillräckligt med kompression för att få blodet att cirkulera genom benen och minska risken för att utveckla blodproppar om du sitter ner länge. Om du bara behöver kompressionstights för resor kommer ett par flygstrumpor att räcka, utan att de kostar lika mycket som atletiska kompressionstights. De kan också vara mer bekväma än tights som går upp till midjan, och de kan användas under jeans och andra byxor, som ofta passar bra för resor.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)