Vilken är bästa träningen: Basket eller långdistanslöpning?

2 min


185
8 delningar, 185 poäng

Eftersom det finns så många fördelar med motion – det ökar humöret och höjer energinivåerna – är det tydligt att ingen sorts motion är dålig. Men beroende på dina mål kanske du finner att vissa sorters motion är bättre än andra. Till exempel, kan både basket och distanslöpning hjälpa dig hålla formen eller få upp konditionen snabbt, men de har också skillnader som kan göra att du föredrar den ena över den andra. Prata alltid med din läkare innan du påbörja ett nytt träningsprogram.

Att gå ner i vikt

Om du vill gå ner i vikt är det viktigaste att bränna kalorier. Ju mer kalorier en aktivitet bränner, ju snabbare du kommer gå ner i vikt och bränna bort fettet. Mellan basket och löpning är löpning bättre för det här målet, då att springa 5 miles per timme – en 12-minuters-mile takt – bränner 606 kalorier per timme, och att springa 8 miles per timme – en 7.5-minuters-mile takt – bränner 861 kalorier per timme. Men att spela basket bränner 584 kalorier. Värdena antar att man väger 80 kg, men en som väger mer kommer bränna fler kalorier i timmen.

Muskeltillväxt

När du vill bygga upp musklerna är det bäst att styrketräna. Men det betyder inte att du inte kan få muskler av andra aktiviteter. Basket är bästa alternativet för att växa musklerna, det tränar överkroppen såväl som underkroppen, olikt distanslöpning. De upprepade rörelserna i löpningen gör att den bättre ökar muskeluthålligheten än muskelkraften, vilket utvecklas av korta, kraftfulla muskelsammandragningar. Dessutom måste du ha ett kaloriöverskott om du vill växa musklerna, så den högre kaloriförbrukningen när man springer kan vara en nackdel i det här fallet.

Agility

Med ordet ”agility” menas din förmåga att hålla balansen när du raskt växlar riktning. Som du kanske förstår tar det mycket övning för att utveckla den här förmågan. Eftersom basket använder många snabba riktningsväxlingar är den bättre anpassad än distanslöpning till att utveckla agilityförmågan. Med distanslöpning vill du nog undvika att växla riktning då det kan få dina steg att gå ur takt.

Kardiologisk uthållighet

Både basket och distanslöpning kan hjälpa dig få upp din kardiologiska uthållighet och kondition. Att träna med den här sortens aktivitet kommer låta dig öka din träningskapacitet, vilket betyder att du kommer kunna träna bekvämt under längre tidsperioder för alla sorters aktiviteter. Dessutom kan kardiologisk kondition stärka ditt hjärta och sänka din vilopuls, vilket kommer sänka ditt blodtryck.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

185
8 delningar, 185 poäng