Varning: Bänkpress ger domningar i armarna. Undvik så här

2 min


181
8 delningar, 181 poäng

Bänkpress är en styrketräningsövning som primärt är inriktad på bröstmusklerna. Övningen bygger också dina deltoideus och triceps. Domningar och stickningar under eller efter ett träningspass orsakas ofta av tryck på nerver eller blodkärl. Orsakerna kan vara felaktig teknik i bänkpressen eller helt andra orsaker. Kontakta läkare om domningrna kvarstår eller om det är förenat med ovanliga symptom.

muskelmassa bänkpress

Muskler i skuldra och hals

Domningar i armarna är en känsla som betecknar minskat blodflöde eller kompression av nerverna, enligt Madeleine Castellanos, läkre. När du utför bänkpressövningar, håll tillbaka skulderbladen när du lyfter skivstången. Att rycka på axlarna medan du utför bänkpress kan dra i dina nackmuskler, och detta kan orsaka nervkompressioner. Castellanos berättar att de nerver som försörjer dina armar urspringer från halsen. Du kan också strama åt nacken och skuldermuskulaturen omedvetet om vikten är för tung. Börja med lättare vikter och arbeta dig uppåt. Ett tecken på att skivstångsvikten är för tung är att inte kunna slutföra ett helt set av åtta till 12 repetitioner utan att tappa i utförande.

Fast grepp

När du gör bänkpress med antingen hantlar eller en skivstång, trycker tunga vikter ner dina händer när du sänker vikterna mot bröstet. Du kan också frestas att hålla vikten med en hårt grepp när du flexar musklerna för att lyfta vikten. Tyvärr minskar detta blodtillförseln till dina händer, som kommer att sprida domningar och stickningar ner i armarna. Du kan förhindra detta genom att lyfta skivstången med öppna handflator eller tjocka styrketräningshandskar.

Karpaltunnelsyndrom

Medline Plus listar karpaltunnelsyndrom som en av de möjliga orsakerna till domningar i händer eller armar. Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd med ett tryck på nerverna i handleden. Bänkpress kan förvärra karpaltunnelsyndrom, vilket kan leda till att en bedövande känsla strålar ner i dina händer, fingrar och armar. Handledslindor och styrketräningshandskar kan bidra till att symtomen blossar upp när du tränar bänkpress.

Överväganden

Värm upp i fem minuter innan du börjar träningen, dett kommer att bidra till att öka blodflödet och muskelflexibiliteten. Det kan bidra till att förebygga skador under träningen. Stretcha dina handleder och hals. Konsultera en sjukgymnast för övningar för att förhindra domningar.

Källor

Vanliga söktermer:
  • domningar i händerna efter träning
  • styrketräning domning


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    181
    8 delningar, 181 poäng