Viktigt: Tecken på att dina axlar är nära att skadas

2 min


176
7 delningar, 176 poäng

Axelleden är en av de mest rörliga lederna i kroppen, men det ökar också risken för skador. En brännande känsla i axeln efter styrketräning kan bero på muskeltrötthet, men det kan vara ett tecken på en underliggande skada. Om du har ihållande muskelsmärta i en skuldra, särskilt i kombination med långvarig svaghet, konsultera en läkare eller annan erfaren vårdpersonal eller sjuksköterska.

styrketräning skador axlar

Trötthet

Trötthet är en vanlig orsak till brännande smärta efter att du lyft vikter. När du lyfter vikter, använder din kropp den energi som lagras i musklerna som ATP och kreatinfosfat. När dessa energireserver är uttömda, kommer dina muskelceller bryta ner socker för att producera mer energi via en process som kallas glykolys. En av biprodukterna från glykolysen är en förening som kallas pyruvat, som förvandlas till mjölksyra. Ansamlingen av mjölksyra i muskelcellerna hämmar deras förmåga att dra ihop sig effektivt, vilket resulterar i muskeltrötthet och en brännande känsla.

Tendinit

Senor är band av bindväv som sammankopplar muskler. Inflammation i senorna till rotatorkuffen, även kallat rotatorkufftendinit, kan orsaka en kraftig eller brännande smärta i överarmen eller axeln. Rotatorkufftendinit förvärras genom att lyfta vikter eller göra andra aktiviteter som är repetitiva, såsom målning eller att lyfta föremål över huvudet. Att klä på sig, göra sig i ordning och sova på den drabbade axeln kan också förvärra smärtan.

Bursit

Axlarna är inbäddade i vätskefyllda säckar kallade bursa. Bursa kan bli irriterade och inflammerade, vilket orsakar bursit. I likhet med tendinit, kan axelbursit orsaka en brännande smärta efter aktiviteter såsom att lyft vikter, sova på den skadade axeln eller sträcka sig bakom ryggen. Bursit kan också orsaka viss axelsvaghet som är sekundär till smärtan.

Behandling

För de flesta orsakerna till brinnande skuldra, är förstahandsvalet av behandling antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen eller aspirin vila och is. Detta kommer att bidra till att minska inflammationen och kan lindra smärtan. Om detta inte lindra smärtan, kan en läkare använda ultraljud för att förbättra blodflödet eller injicera antiinflammatoriska läkemedel direkt in i leden. Allvarligare skador kan kräva operation. Konsultera en läkare om lämplig behandling för din smärta eller skada.

Källor

Vanliga söktermer:
  • brännande känsla i axeln
  • trött i axeln
  • brännande känsla höger axel
  • mjölk syra i axlar
  • svår brännande smärta i axeln


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    176
    7 delningar, 176 poäng