CheckmarkFaktagranskad

Hur du ska äta före, under & efter löpning (Tips & Varning)

Att äta innan du springer förhindrar hypoglykemi (lågt blodsocker), håller hungern borta, ger musklerna bränsle, och försäkrar hjärnan om att kroppen har tillräckligt med bränsle. Beroende på hur du springer kan din kost före och efter loppet också vara viktigt.

Pasta, mat löpning

Guide

Steg 1

Ät måltider med mycket kolhydrater dagligen för att ge musklerna bränsle.

Steg 2

Undvik mat med socker, som godis och läsk, en timme innan du tränar hårt. Välj istället mat med mycket stärkelse och lite fett – bröd, kex och pasta – eftersom de har lättare att tas upp av matsmältningssystemet.

Steg 3

Ge dig själv tillräckligt med tid för matsmältning – tre till fyra timmar för en stor måltid, två till tre timmar för en mindre måltid, och mindre än en timme för ett litet mellanmål.

Steg 4

Håll dig till flytande mat om matsmältning är ett problem.

Steg 5

Håll dig till välbekant mat innan ett lopp. Prova inte nya saker.

Steg 6

Konsumera sportgel eller sportdryck innan tävlingen eller träningen om du ska springa i 90 minuter eller mer. Se till att du dricker mycket vätska under loppet.

Steg 7

Fyll på direkt efter träningen med ett glas juice eller annan mat som är rik på kolhydrater. Följ upp med en måltid som är rik på kolhydrater, särskilt efter ett lopp eller ett hårt träningspass.

Tips & Varningar

Ät inte innan ett lopp om det gör dig nervös. Ät istället extra mycket natten innan.

Ta med mat som inte är färskvaror – bananer, torkad frukt eller bagels – om du reser bort för ett lopp och inte kommer kunna äta direkt efter träningspasset eller loppet.

Använd sportdryck med mycket kolhydrater som ett komplement till en hälsosam kost, och inte för att ersätta den.

Om du har något tillstånd som påverkar eller försämrar din förmåga att aktivera dig fysiskt behöver du rådfråga en läkare innan du provar denna aktivitet. Denna information ska inte ses som en ersättning för ett professionellt, medicinskt råd eller en behandling.

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)