Äta efter träning? Tar du en protein-shake är du illa ute

3 min


181
7 delningar, 181 poäng

Efter ett långt, intensivt konditionspass kommer dina muskler ha svårt att återhämta sig om du trycker i dig en munk, lite glass, eller vad som nu finns i kylskåpet. När du har slutat träna behöver du genast ge musklerna mer bränsle, med hjälp av kolhydrater. Du behöver också ersätta förlorade elektrolyter. Om du bara tränat lätt eller mellansvårt behöver musklerna inte lika mycket bränsle.

träning kost

Återhämta dig från ett intensivt träningspass

Ett intensivt pass på mer än 60 minuter, med 60%-80% av din maxpuls, kan leda till att glykogenet i din kropp minskar dramatiskt i musklerna och levern. Glykogen är det ämne som lagrar glukos, källan till bränsle för musklerna. Du behöver höja glykogennivåerna inom 1-2 timmar efter träningspasset, för din kropp förvandlar kolhydrater – inte protein – till glykogen. Enligt näringsexperten Nancy Clark, författaren till bästsäljaren Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook, bör du äta 75-150 gram kolhydrater och lite protein, som en fruktsmoothie, flingor med frukt och mjölk, eller pasta med köttfärssås. Om du inte kan äta direkt efter träningspasset kan du dricka chokladmjölk eller fruktjuice.

Uttorkning och obalans i elektrolyter

När du svettas förlorar du vatten och sodium. Detta leder till obalans för dina elektrolyter – kalium, kalcium, klorid och magnesium. Återfukta dig med en sportdryck med kolhydrater och elektrolyter, och återställ elektrolyterna i kroppen. Du kan också dricka vatten blandat med fruktjuice, som ger dig kalium och kolhydrater. Frukter och grönsaker som är rika på kalium – bananer, torkade aprikoser, potatis, vintersquash och russin – är bra snacks för återhämtning. Undvik sötade drycker med koffein. Koffeinet är urindrivande och uttorkande. För uthålliga atleter som pressat sin kropp att bli av med överflödigt koldioxid kan kolsyrade drycker leda till att koldioxider ökar igen.

Stora måltider för muskelåterhämtning

Efter ett intensivt konditionspass är det klassiska misstaget att äta en proteinrik middag. Idrottare som håller koll på vikten kommer fylla sina tallrikar med kalkon, keso och tonfisk. Resten av måltiden kan bestå av sallad och frukt. Du behöver dock fortfarande kolhydrater för att återställa glykogenet i musklerna. Du bör fortsätta äta en kolhydratrik kost i minst två dagar efter ett intensivt konditionspass, enligt Clark. Mata musklerna med potatis, ris och andra kolhydrater. Undvik fet mat som pommes frites, chips, glass och munkar. Enligt American Dietetic Association kan ett återhämtningsmål vara en skål ris med bönor, ost, avokado, salsa och en fullkornstortilla, eller en wokgryta med kyckling, eller stek, broccoli, morötter, paprika och brunt ris.

Snacks eller ej?

Lätt konditionsträning, som att jogga långsamt i 15 minuter, kommer inte att sabba dina glykogennivåer eller bryta ner muskelfibrer. Drick vatten för att återfukta dig, men det kan vara onödigt att dricka en sportdryck med kolhydrater och elektrolyter, eller att äta något. Risken i dessa situationer är att man äter för mycket efter ett lät konditionspass. Se till att uppskatta din träning och dess intensitet, och dina anledningar att äta snacks. Försök hitta en balans mellan de kalorier du konsumerar och de du förbränner för att bibehålla en hälsosam vikt.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

181
7 delningar, 181 poäng