CheckmarkFaktagranskad

Armhävningar Vs. Burpees [Jämförelse]

En av fördelarna med kroppsviktsövningar som armhävningar och burpees är att de inte kräver någon utrustning och mycket lite utrymme. Dessutom kan båda övningar modifieras för att arbeta olika muskelgrupper. Armhävningar är mer fokuserade på att bygga styrka i överkroppen, medan burpees arbetar många olika muskelgrupper och ger även en aerob träning.

Armhävningar – instruktioner

Armhävningar startar i ”plank” läge. Händerna ska vara under axlarna, fingrar pekade framåt och benen helt utsträckta bakom kroppen. Huvudet skall vara i linje med ryggraden och magmusklerna och bålen bör engageras för att stödja överkroppen. För ”nedåt” fasen, håll överkroppen spänd och böj långsamt armbågarna. När bröstet eller hakan berör golvet, tryck uppåt och utvidga armbågarna för att höja överkroppen tillbaka i luften. Under hela övningen, håll överkroppen spänd och tillåt inte ländryggen att svacka.

Burpees – instruktioner

Burpees börjar med att du står rakt upprätt. Sedan sänker du dig ner i knäböj med händerna framför dig, vidrör golvet. Sedan sparkar du fötterna bakåt till armhävning eller plankposition och flytta sedan fötterna tillbaka till knäböj så snabbt som möjligt. Sedan hoppar du snabbt upp i luften och landar tillbaka i stående position. Vissa lärare kommer att rekommendera att du klappar händerna på höjden av hoppet, även om detta inte har någon egentlig effekt på övningen.

Muskler tränade

Armhävningar bygger styrka och uthållighet i bröstmusklerna, främre deltoids och triceps. De tränar också buken och nedre ryggmusklerna, eftersom dessa muskler måste engageras isometriskt för att stabilisera överkroppen. Eftersom burpees innebär mer rörelse, arbetar de fler muskler i kroppen. Dessa inkluderar bröst och deltamuskler, liksom sätesmuskler, bakre lårmuskler och mage. Burpees är också en högintensiv träning, vilket innebär att den hjälper bränna kalorier snabbare än armhävningar.

Modifikationer

Om vanliga armhävningar är för svårt, kan övningen göras lättare genom att låta knäna röra golvet, snarare än att börja i plankposition. Svårigheten kan ökas genom att bära en ryggsäck med vikter eller genom att ha fötterna på en stol eller ett bord. Burpees kan också modifieras. En av de vanligaste ändringarna är att lägga till en armhävning under plankdelen av övningen. Svårigheten kan även ökas genom att använda endast ett ben i plankpositionen. En annan modifiering är att vrida kroppen samtidigt som du sparkar benen tillbaka för att gå till en ”sidoplanka”

Jämförelser

Även då armhävningar och burpees innefattar liknande positioner och rörelser, används de ofta till olika ändamål. Att utföra armhävningar är en medelintensiv träning och används i allmänhet för att bygga upp styrka i överarmarna, även om de också kan hjälpa till att bygga styrka i bålen. Burpees, å andra sidan, tränar överkroppen, underkroppen och bålen. De är också en mer intensiv träning och mer effektivt för att bränna kalorier. Men på grund av intensiteten av övningen, kan det vara svårare att bygga ren överkroppsstyrka med burpees än med armhävningar.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)