AeroPilates vs. löpband för viktnedgång

3 min


163
6 delningar, 163 poäng

Du kanske tror att pilates bara är en stretchrutin som samtidigt ger dig lite styrketräning, men AeroPilates-maskinen ger dig en kardiovaskulär träning med liknande fördelar som de du får av att springa på ett löpband. Båda träningsformerna kan hjälpa dig bränna kalorier, och detta kan hjälpa dig tappa fett även om du äter färre kalorier än du bränner. Det finns inget ”rätt” val bland dessa två alternativ, utan du bör välja den träningsform som passar din livsstil och dina preferenser när det gäller träning.

Att förstå kaloriförbränning

Antalet kalorier du förbränner under en aktivitet beror på flera faktorer. Människor som väger mer kräver mer kalorienergi för att röra sina kroppar, så de bränner fler kalorier än smalare människor som utför samma aktiviteter. Intensiteten är också viktig. Om du tränar AeroPilates med samma intensitet som när du springer på ett löpband kommer du också att bränna samma antal kalorier.

Löpband vs. AeroPilates: viktnedgång

Antalet kalorier du bränner på löpbandet beror på vilken aktivitet du utför. En person som väger 56 kilo och går i 30 minuter, i en hastighet om 5,6 km/h, kommer att bränna cirka 120 kalorier. Om samma person ökar hastigheten till 8 km/h kan hon bränna 240 kalorier på 30 minuter. Maskinen AeroPilates är en ny uppfinning, så det finns inte så många studier gällande hur många kalorier den bränner. En studie från 2010 – som sponsrades av maskinens tillverkare – visade att maskinen var mer effektiv för viktnedgång än traditionell konditionsträning, som gång eller löpning. Den genomsnittliga deltagaren gick ner cirka 2,2 kilo på åtta veckor genom att göra 20 repetitioner med maskinen, tre gånger i veckan. Detta motsvarar en förbränning av 2 000 kalorier per vecka. För att bränna så många kalorier genom att springa i en hastighet om 5,6 km/h behöver du springa cirka åtta timmar i veckan, om du väger 56 kilo.

Styrketräning

AeroPilates kombinerar konditionsträning med lite styrketräning. När du anpassar dig till positionerna och drar i maskinen utmanar motståndet dina muskler. Därför stärks musklerna när du använder maskinen. Eftersom muskler bränner fler kalorier än fett kan detta öka din metabolism och hjälpa dig tappa vikt. Även om löpbandet inte erbjuder samma motstånd som AeroPilates kan du få liknande fördelar genom att hålla i vikter medan du går eller springer på löpbandet.

Risker med varje strategi

Ingen fitnessrutin är helt riskfri. Att springa på ett löpband tvingar lederna att upprepade gånger utsättas för nedslaget när foten träffar marken. Om du har artrit eller en medicinsk historia med ledskador kan du behöva hålla dig till gång, eller skippa löpbandet helt och hållet. AeroPilates kräver att du drar vikt med motstånd, och detta kan vara smärtsamt om du har skador eller ryggproblem. Det är också lite mer utmanande än att bara gå på ett löpband, så om du är en nybörjare kan det vara bra om du börjar med att gå och sedan jobbar dig upp till att använda AeroPilates.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

163
6 delningar, 163 poäng