Skip to main content

Branschen försöker hela tiden förbättra och expandera sina kollektioner för syntetfodrade jackor. Med så många olika tillverkare som säljer flera typer av syntetfoder kan det vara svårt att ta reda på vilken som passar bäst för dig. Eftersom många syntetfodrade jackor nu är specialiserade tekniska lager, är det inte längre överflödigt att äga flera syntetfodrade jackor eftersom var och en är tillverkad för en specifik aktivitet eller temperatur. Denna sektion kommer att erbjuda dig Bäst i Test-jackorna till det billigaste priset, samt tips och förslag kring hur du ska tänka när du köper din syntetfodrade jacka.

Mest populära syntetfodrade jackorna

Atom LT Hoody Women’s, Arc’teryx
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Atom LT Hoody Men’s, Arc’teryx
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Atom Sl Hoody Men’s, Arc’teryx
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Essens Mimic Jacket Men’s, Haglöfs
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Men’s Nano Puff Jacket, Patagonia
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Falketind Down Hood Jacket Men’s-2017, Norrøna
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Falketind Down Hood Jacket Women’s, Norrøna
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Atom Sl Hoody Women’s, Arc’teryx
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor
Men’s Freney Jacket III, VAUDE
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Syntetfodrade jackor

Syntetfodrade jackor – Material och konstruktion

Kvalitetsmaterial och konstruktion är viktiga aspekter när det gäller att tillverka en bra syntetfodrad jacka. Borta är kliande fleeces från 1980-talet (eller de borde vara det i alla fall). Om tyget inte är mjukt eller fluffigt mot huden, är allt annat om jackan föråldrat. Sedan Patagonia först kom ut med Snap T Pullover på 1980-talet har materialet förbättrats oerhört, vilket gör det möjligt för tillverkare att designa bekvämt högpresterande lager. Syntetisk fleece skapades först av ett moderbolag i Polartec i slutet av 1970-talet. Sedan dess har Polartec varit en av de ledande tillverkarna av syntetiska foder så som fleece, som säljer material till sådana tillverkare som Patagonia, The North Face och den ständigt klassiska LL Bean. De producerar för närvarande dussintals olika slags fleece, allt från rent och glänsande till pälsliknande, och nästan alla modeller som vi utvärderat i den här granskningen gjordes med ett Polartec-producerad syntetisolering.

Dessa dagar är det allt vanligare att se dessa syntetmaterial som annonseras som gjorda med mestadels återvunna material. Det är ganska fantastiskt att en hård läskflaska på något sätt kan manipuleras till den mjuka och mysiga “pälsen” eller syntetdunet som vi älskar att bära. Liksom många andra syntetiska tyger tillverkas detta tyg genom en process som inbegriper petroleumderivat. En formbar förening kallad PET skapas som kan formas till många olika material beroende på önskat resultat. Det kan formas och tillåtas härda i sådana slutprodukter som plastförpackningar eller läskflaskor, eller det kan extruderas till fina fibrer som stickas för att bilda det material vi känner och älskar.

Fleecejackor är naturligt vattenavstötande

Detta material håller dig varmt genom att fånga varm luft i de små fickorna som bildas mellan trådarna genom tyget. Eftersom fleece härrör från petroleum är det naturligt hydrofobt och trådarna absorberar inte vatten. Detta är en stor fördel gentemot annat material, till exempel dun, vilket förlorar dess isolerande egenskaper när det är vått. Den här fördelen gör det till ett mångsidigt material som passar alla typer av utomhusaktiviteter i både våta och torra förhållanden. Men dess hydrofoba kvaliteter har historiskt resulterat i en signifikant nackdel: det har problem att tillåta svett och fukt att fly. Tidiga modeller kändes kvävande när de användes för höga ansträngningsaktiviteter och var olämpliga för någon aktivitet som orsakade betydande svettning. Den som har gått på en vandring i en av dessa tidiga modeller kommer att intyga denna svällande känsla. Under senare år har tillverkare gjort stora framsteg när det gäller att producera tyg som är både mycket varmt och på riktigt andningsbart. Förbättringar i tygmönster och design har gjort fleeces och andra syntetfoder inte bara är ett lönsamt alternativ för intensiva ansträngningar, utan ofta det föredragna valet. Faktum är att även de alla billigaste moderna modellerna är betydligt mer andningsbara än de allra bästa produkterna från tidigare generationer.

Vi diskuterar nedan alla olika attribut, inklusive andningsförmåga, som du vill leta efter i en fleecejacka eller annan syntetfodrad jacka.

Varma syntetfodrade jackor

När du köper en syntetfodrad jacka, är ett av de viktigaste målen som måste uppfyllas hålla dig varm. Men många gör misstaget att ta den varmaste möjliga modellen i butiken. Om du bara planerar att använda den för att sitta runt lägerelden på kalla nätter, så välj alltid den varmaste du kan hitta.
Om du, som de flesta av oss, planerar att använda den för aktiva sysslor, överväg då något som inte är så varmt men fungerar som en del av ett lagringssystem. När du har flera lager av kläder utomhus, har du alternativ att ta bort eller lägga till lager baserat på ansträngningsnivåer eller förändringar i vädret. Om du bara har en extra varm syntetjacka, kanske du befinner dig i en situation där du bär den är för mycket, men att du inte bär den är för liten.
I allmänhet bestämmer vikten och tjockleken på materialet i stor utsträckning det är värme, vilket leder oss till nästa avsnitt.

Vikt – från ultralätta jackor till tjocka vinterjackor

Som en allmän riktlinje kategoriseras fleece material i följande viktklasser:

 • <100 g / m² = ultralätt
 • 100 g / m² = lättvikt
 • 200 g / m² = medelvikt
 • 300 g / m² och upp = tungvikt

Medan vikten går hand i hand med värme, kommer loftet eller fluffigheten i tyget också att göra skillnad, eftersom fluffiga fibrer har fler luftfickor för att fånga mer värme. En tung, tätt vävd modell som 275 g / m² North Face Khumbu 2 Jacket gav i ett test inte samma mängd värme som en lättare hög loft modell som Mountain Hardwear Monkey Man 200.

Ultralätta syntetfodrade jackor andas bäst

Vi gillar att använda lätta modeller, när vi behöver ett lätt lager för aktiva dagar eller som mellanskikt under en annan syntetiserad jacka eller skaljacka i krävande förhållanden. Lättviktiga modeller är mer andningsbara och ger tillräcklig värme för aktiva sysslor, men inte tillräckligt med värme för kallare väder.

Mellanvikts-jackor är några av de mest mångsidiga syntetfodrade jackorna där ute. De fungerar bra som yttre lager under ett brett spektrum av låga temperaturer, men kan också införlivas i lagersystemet. Vissa är mycket andningsbara och kan fortfarande användas under aktiva aktiviteter med hög energi. Dessa fleecejackor och syntetdunjackor är fördelaktiga i nästan varje temperaturområde som du vill ha ett varmt lager i. Tungviktsmodeller är minst mångsidiga av alla tjocklekar. De är mindre andningsbara och otympligare än de tunnare alternativen och har begränsad användning. De fungerar dock bra som fristående lager i mycket svalare temperaturer. De fungerar också bra i lätt regn och det tjockare tyget bidrar till att blockera vinden mer än tunnare modeller.

Andningsbarhet: Syntetfoder som andas och transporterar bort fukt

Detta är ett viktigt övervägande när du köper någon del av friluftlivskläder som du planerar att vara aktiv i. Vi genererar alla svett, men ingen vill gå omkring i sin egen pöl av svett varje dag. I äldre fleecejackor skulle svetten pärlas upp på insidan av materialet och sedan börja glida nerför dina armar eller rygg – inte den bästa känslan. Dagens alternativ är dock mycket bättre, och tillverkarna har ansträngt sig för att försöka ge detta material en andningsförmåga.

Hybridjackor – perfekt balans mellan värme och andningsbarhet?

Den primära metoden att tillföra andningsförmåga till en fleecejacka är att använda en variation i tyget eller upptill i tyget för att skapa vissa viktiga områden med hög andningsförmåga samtidigt som man behåller en hög grad av hög värme i andra. Denna metod används i hybridmodeller, som har sido- och underarmspaneler av tunnare R1-tyg som är väldigt annorlunda än den höga loftpälsen som utgör fram- och bakpanelerna. Detta ökar andningsförmågan effektivt genom att tillåta svett att fly från det mest kritiska området – under armhålorna – medan resten är mysig och “björnaktigt”.

En annan metod som maximerar andningsförmågan är variationen i tyget, vilket kommer på en mer mikro (och mindre uppenbar) nivå. Denna metod finns vanligtvis i “rutnät” stilmodeller som ser jämna utifrån, men ser ut som en kontrollpanel från insidan med många tunna “kanaler” mellan de tjockare rutorna. Var och en av dessa kanaler ger ett litet mellanrum mellan materialet och huden som gör att svett kan avdunsta naturligt. Den transporteras sedan genom kanalens tunna tyg och ventileras utåt. Grid-fleece jackor är de bästa alternativen för intensiva aktiviteter så som löpning, längdskidåkning eller cykling under kalla dagar.

Vindresistenta och vattenresistenta syntetjackor

Nackdelen med att öka andningsförmågan hos ett material är att det kan göra det mindre motståndskraftigt mot vind och vatten. Detta är ett problem om du planerar att bära det som ett yttre lager i dåligt väder. Vissa modeller är gjorda med “hardshell technology” fleece som gör ett anständigt jobb med att blockera vinden. “Hardshell” är en speciell polymer som är smält på utsidan av tyget, vilket gör det smidigt men ändå flexibelt. Detta skal ger en barriär mot vind och ett ljust regn (mer om det nedan). Andra “vindtäta” jackor använder “Windstopper”-tyg i sin konstruktion. Detta är ett material med tre lager, som innehåller ett yttre mikrofleece, “Windstopper”-membran i mitten och ett inre foder.

Medan dessa tekniker blir bättre för att blockera vinden medan de fortfarande är andningsbara, bekräftar tester att dessa syntetfodrade jackor oundvikligen blir mycket mindre andningsbara än sina icke-motståndskraftiga motsvarigheter. Vi tror att kombinationen av en väldigt andningsbar syntetfodrad jacka och en vindjacka eller hardshelljacka är ett betydligt mer mångsidigt och effektivt system än att bara tvinga en syntetisolerad jacka att vara vindtät. Om du har för avsikt att ha på dig en fleece enbart som ett topplager för at gå omkring i stan och inte behöver en hög andningsförmåga, är en vindresistent modell ett bra val och värd att titta på.

Vissa modeller kan också sprayas med en skyddande beläggning för att öka vattenmotståndet. (Generellt sett ses detta på rena, vindbeständiga produkter, eftersom det inte vore logiskt att spruta en vattenresitent-behandling på en lurvig tjock modell.) Dessa behandlingar kan vara något effektiva när jackan är ny och du planerar att bara vara ute under en kort period i lätt regn. Men om regnet kommer att vara tungt, är en fleece inte ett lämpligt ogenomträngligt lager. Oavsett hur omfattande behandlingen är, ska den här typen av fleecejacka aldrig ses som en ersättning för en hardshell eller regnjacka.

Mest uppskattade funktionerna i test

Tillverkare av utrustning göra ständigt om och utvecklar syntetfodrade jackor genom att lägga till och ändra funktioner. Det kan ibland göra dig förvirrad att försöka förstå om vissa funktioner är legitimt användbara eller de helt enkelt är marknadsföringstricks som syftar till att locka uppmärksamhet. Det finns dock några få nyckelfunktioner som kan på ett värdefullt sätt höja prestandan hos en syntetfodrad jacka när den är korrekt utformad och konstruerad.

Syntetfodrade jackor med huvor

Huvor lägger mycket mångsidighet i alla jackor. De ger dig möjlighet att öka värmen utan att minska andningsförmågan. Medan det inte är sant att du förlorar “70 procent av din kroppsvärme från ditt huvud” är det så att hålla ditt huvud varmt hänger mycket på din övergripande känsla av värme. Vissa modeller på marknaden idag har innovativa kombinationshuvor / balaklavas. Eftersom det finns få saker i livet som är så miserabelt som ett kallt ansikte och frusna öron, är det lätt att uppskatta denna innovation när kvicksilvret verkligen sjunker. Arc’teryx Fortrez har det mest avancerade huv-systemet tillgängligt, med en utfällbar balaclava som är varm när den används, men stoppas smidigt in i huvan när den inte används.

Det finns säkert situationer där en huva är mer av en olägenhet än en fördel. Om du letar efter något att bära under en regnjacka eller skidjacka, är det irriterande att ha det extra tyget på en huva som klämmer upp på baksidan av nacken. För dessa situationer är en modell utan huva bekvämare och mindre besvärlig. Sammantaget tror vi att modeller med huva, speciellt de med inbyggda huvor, erbjuder högsta möjliga mångsidighet och användbarhet för vardagliga användare.

Jackor med sidofickor

Fickor är de mest grundläggande av alla funktioner. Nästan varje syntetfodrad jacka på marknaden har någon form av handvärmare och / eller bröstfickor. Det perfekta arrangemanget av fickor beror verkligen på den avsedda användningen. För aktiviteter som bergsklättring är det vanligtvis bättre att inte ha handvärmar-fickor eftersom de känns konstiga och påträngande under en sele. Men de är trevliga att ha i stan, eftersom de ger ett bra läge att placera händerna och är en välkommen funktion under frusna dagar när du inte bär handskar. Bröstfickorna är nästan viktiga, eftersom de ger enkel åtkomst till viktiga föremål när man har på sig en ryggsäck eller ytterlager. Vissa modeller har även armfickor, som inte är bra för att bära för tunga saker, men är den perfekta platsen att sätta en smartphone eller ID.

Syntetjackor med hål för tummen

Tumhål är en något splittrande funktion. Vissa människor älskar känslan av ärmar som sträcker sig ner till mitten av handen, medan andra hatar utseendet och inte förstår klagomålen. De flesta testare som vi läst om fann denna funktion bekväm och användbar på lätta modeller som används för intensiva aktiviteter. Det är ett bra sätt att hålla ärmarna från att glida upp medan du joggar utan att behöva lägga till extremt snäv elastik i manschetten. De är också fantastiska för aktiviteter som isklättring, där du svänger verktyg ovanför ditt huvud och skulle troligen föredra att snön inte föll ner i ärmarna. Annars är de oftast en fråga om personlig preferens i motsats till en måste-ha prestanda.

Elastiska snören – bäst eller värdelöst?

Vissa modeller har en smartstrap i midjan för att hjälpa dig att behålla värmen och blockera vind och snö. Detta är bra för vissa tillfällen, som vid snösporter, men som kan skapa tryckpunkter när de bärs under en klättring eller vid ryggsäckens midjebälte. Det är bäst att först överväga vad du tänker använda det till, innan du bestämmer dig för denna specifika funktion.

Passform och stil – snygga syntetfodrade jackor

Eftersom vi alla har olika former och storlekar är det omöjligt att rekommendera en modell som den bästa passande modellen på marknaden. Det bästa sättet att hitta ett riktigt passande lager är att prova på många modeller och jämföra dem sida vid sida. Våra individuella recensioner ger dig dock en bra bild av den allmänna passformen för varje modell i vår Bäst i Test-lista. I följande punkter kommer vi att ta dig igenom några av nyckelkriterierna för att komma ihåg när du letar efter en optimalt passande syntetfodrad jacka.

Överkroppens längd viktig vid cykling och klättring

Längden på en jackas torso är viktig att titta på, inte bara för att det avgör om det passar långa människor, men också för att det avgör om det kommer att fungera under en ryggsäck, när du cyklar framåtlutad eller bär klättringssele. Det är oerhört irriterande att klättra och cykla i en jacka som inte passar och långsamt hamnar ojämnt. Det är en ständig lust stoppa in lagret, vilket förvärras när du sträcker dig för att ta ett redskap, bara för att finna att jackan har hamnat helt utanför och sitter över ditt verktygsbälte. Inte en bra situation. Lyckligtvis har de flesta tillverkare tänkt på detta och om du inte är extremt lång, finns det säkert en modell med tillräcklig längd på marknaden.

Rätt längd på ärmarna

Ärmarnas längd är också en viktig faktor för total användbarhet och komfort. Korta ärmar kan vara fula i bästa fall och offra mycket av din värme i värsta fall. Som vi nämnde tidigare har modeller med tumhål något längre ärmar för att rymma en halv hand när de används. Elastiska handleder är också en viktig funktion för aktiva modeller att ha. En aktiv jacka är mer mångsidig om ärmarna kan rullas upp till armbågen. Som regel ser vi att den breda elastiska handleden tenderar att vara mer effektiv och bekväm än smal. Om du vill ha ett funktionellt eller aktivt lager för klättring, leta efter en lång tunn modell med breda elastiska handleder och långa ärmar.

Design – säg Hej till snygga fleecejackor

En sista viktig egenskap hos varje fleecejacka eller syntetfodrad jacka är dess estetiska design. Ingen vill köpa något som ser skabbigt ut eller passar som en dålig poncho. Tidiga modeller var generellt säckiga med dåligt passande skärningar. Lyckligtvis har tillverkare tagit sig på trenden med snygga syntetfodrade jackor och nu är många modeller på marknaden åtminstone något snygga, men vissa behåller fortfarande sitt “tekniska” utseende. För många människor kommer deras primära användning att vara fritidskläder i stan. Om det här är den avsedda användningen, ska stil vara en stor del av din beslutsprocess. Om du verkligen bara planerar att bära din syntetfodrade i stan, kommer alla tekniska funktioner i världen att bli mycket mindre viktiga än en riktig passform och smickrande skärningar i tyget.

Återanvändning – äntligen miljövänliga syntetjackor!

Vissa utomhusproducenter, som The North Face och Patagonia, använder återvunna PET-flaskor för att producera “nytt material”. Dessutom tar Patagonia gamla kläder genom sitt återvinningsprogram och gör dem till nya fluffiga erbjudanden. De har till och med gått så långt som att säga “Köp inte den här jackan” och istället uppmuntrar sina kunder att reparera sina gamla saker först istället för att köpa nya saker. Som utomhusentusiaster är det ständigt frestande att köpa det senaste och bästa plagget, eftersom saker fortsätter att utvecklas och förbättras. Men vi vill också minimera vår påverkan på planeten och hjälpa till att hålla de rekreationsområden vi älskar orörda. Din bästa satsning är att köpa en kvalitetsprodukt i första hand, behandla den bra, sy och lappa upp dessa hål, och när den verkligen inte kan bäras längre, skicka den till återvinning.

Hur man väljer bästa syntetfodrade jackan

Det finns så många olika (och trevliga!) alternativ inom syntetfoder där ute som det kan vara svårt att bestämma sig för bara en. Faktum är att de flesta som är aktiva utomhus kommer att ha två, tre eller ännu fler syntetfodrade jackor. Medan det kan vara lite överdrivet är det också sant att den fleece du vill ha som lager under din skidjacka är inte samma som du vill bära när du klättrar en kall dag. Läs vidare för att lära dig alla för och nackdelar, fleece design och konstruktion, få tips och tricks för att köpa din nästa syntetisolerade jacka!

Syntetfoder jämfört med ull och bomull

Du har förmodligen redan sett en annons vid någon tidpunkt att din senaste syntetjacka gjordes av läskflaskor och undrade hur det skulle kunna vara. En läskflaska är hård och plast, men din syntetfodrade jacka är så mjuk och snygg. Men i själva verket kommer de från samma källmaterial, och de kan omvandlas till den andra.

Syntetfodermaterialet har några unika egenskaper i jämförelse med naturlig bomull eller ull. Stapeln har tomt utrymme mellan trådarna, skapar fickor av luft på båda sidor av tyget, vilket är det som håller dig varm. Den behåller mycket av värmen även när den är våt, och materialet är naturligt hydrofobt och avstöter vatten. Det här är bra när du hamnar i ett oväntat regn utan en vattentät jacka, och när materialet blir vått torkar det ofta ganska snabbt. Nackdelen med dess hydrofoba egenskaper är att det inte normalt tillåter fukt som genereras av din kropp (dvs svett) att fly genom tyget och avdunsta. Den som någonsin har tagit på sig en gammal fleece-jacka kan intyga fukten som ackumuleras under själva fleecen! Men tillverkningsföretag har försökt att rätta till detta, och mycket av innovationen under det senaste decenniet har koncentrerats kring att öka andningsförmågan.

De senaste åren har också sett den växande populariteten hos raschel, eller hi-loft, silkeslen fleece. Denna typ av material är tydligt annorlunda än den ursprungliga högen. Den är så mjuk och silkeslen att den gör att den gamla versionen känns som sandpapper. Det är inte för alla, eftersom det har ett distinkt Muppet-liknande utseende, och det är inte lika andningsbart som några av de mer tekniska tygerna där ute, men det lägger till en viss stil till vissa modeller.

Vi bryter ner några av de viktigaste materialkomponenterna för att leta efter när du köper en syntetfodrad jacka, inklusive ovan nämnda andningsförmåga, vikt och även skyddshinder.

Syntetjackor andas bättre än GoreTex-membran?

Det finns flera innovativa sätt som tillverkningsföretag har använt för att öka andningsförmågan hos ett normalt andningsbart material. Ett sätt är att skapa ett tyg som finns på Patagonia R1 Hoody. Kanalerna mellan kvadraterna tillåter fukt att förångas snabbare och det minskar också produktens totala vikt, vilket resulterar i ett bra förhållande mellan värme och vikt.

Ett annat sätt att förbättra andningsförmågan är att använda en öppen masksömning, som finns på det ‘loftade’ fleece-materialet på Patagonia R2 Jacket. De tusentals små hålen tillåter ånga att fly genom dem, medan de ‘loftiga’ fibrerna håller dig varm.

Nackdelen med dessa andningsbara fleecejackor är att de tenderar att erbjuda mindre bra skydd mot vind. Andningsförmåga bör vara en viktig punkt innan köp, om du ska göra någon form av intensiv kardio-aktivitet i din jacka, må det vara att springa eller vandra i kallt väder ute i naturen eller längdskidåkning. Även vid skidåkning i skidliften borde du ha ett andningslager i mellanlagret, eftersom du kommer att generera ånga när du åker nerför och behöver få bort det så att du håller dig varm i liften tillbaka uppför backen.

Skyddsbarriärer och impregnerade syntetfodrade jackor

Syntetfodrade jackor kan sprayas med en skyddande beläggning för att öka deras förmåga att avvisa vatten. Arc’teryx har en modell med “Hardshell Techonolgy” konstruktion som gör att vattenpärlor samlas upp på ytan av materialet och rullar av. Andra modeller kan använda en DWR (durable water repellant) beläggning för att uppnå samma effekt. Det här är en viktig funktion att tänka på om du tror att du kommer att ha på dig din syntetfodrade jacka i dessa miljöer, för när materialet är vått, förlorar den andningen, även om den fortfarande behåller värmen.

Om du planerar att använda din jacka i en blåsig miljö, vill du förmodligen överväga en modell med lite vindskydd också. “Hardshell Technology” är en flexibel polymer som hjälper till att blockera vinden mer än en porös syntetfodrad jacka. Det finns också några andra alternativ, som Polartecs Wind Pro-tyg, där tyget har en hårdare konstruktion och kommer att motstå genomträngning av vind. Det finns också GoreTex’s “Windstopper”-tyg, som använder ett vindspärrande membran mellan skikten av syntetfoder. Medan dessa tyger är till hjälp vid blockering av vinden, notera att det finns en avvägning, och att mer vindskyddande syntetfoder sannolikt inte kommer att vara så andningsbara. Och kom ihåg, även om fleeces är vind- och vattentåliga, är de inte ersättning för en regnjacka eller hardshell i svåra eller tunga nederbörder, men är ett bra alternativ som ytterlager under blåsiga förhållanden, medan du exempelvis klättrar alpint.

Syntetisolerade jackor för vinterlöpning, cykling och vandring

Som med alla delar av utomhusutrustning och kläder, bör du noggrant överväga vilken typ av verksamhet du behöver en syntetfodrad jacka för. Om du planerar att vara väldigt aktiv, välj en teknisk syntetfodrad jacka, men om du bara söker en mysig jacka att gå runt i, då bör en stadsmodell fungera bra. Tänk också på att det finns andra typer av isolerande lager där ute. I allmänhet är fleecejackor tyngre och inte lika varma som en syntetisk eller dunjacka av liknande material. Så, om du kommer att vara mer stillasittande och inte behöver ett mycket andningsbart lager, då kan du lyckas bättre med ett av dessa lager istället. Fleeces har visserligen en mysighets-faktor som du inte får med en syntetisolerad jacka eller dunjacka.

Testa dig fram till bästa passformen

Vi har alla olika kroppsformer, och inga företag använder exakt samma passform eller mätningar för sina produkter. Om du brukar göra mätningar som skiljer sig från “norm”, testa så många olika märken som möjligt tills du hittar den som passar dig bäst. Det finns några olika nyckelkriterier som du bör tänka på när du provar en syntetfodrad jacka.

Bra passform är A och O

Vi är inte formade lika, och designers verkar ha slutligen insett det. De flesta tekniska modellerna kommer att skäras med en viss avsmalnad del och utsvängning. Att ha en formpassad silhuett är faktiskt nyckeln till att få en bra passform under en sele eller ryggsäck. För mycket extra material i midjan kommer att vara obekvämt, så se till att dina tekniska syntetfodrade jackor är formpassade.

Den exakt rätta längden på en syntetfodrad jacka

Det här kanske inte har så mycket betydelse för en syntetfodrad jacka i stan, men det är viktigt om du kommer att bära den under en packning eller sele. Arc’teryx Fortrez Hoody skärs lite kortare på torson och den verkar krulla sig under en selen och ryggsäcken, enligt tester och recension på nätet. Se till att den modell du väljer sträcker sig åtminstone sju till nio centimeter nedanför höftbenet för att undvika detta.

Testa jackor när tillfälle ges – men köp bara den bästa

Passformen på jackans armar är problemet hos många människor där ute. Kortare armar, och du måste rulla upp allt för att få det att passa; Längre armar, och du har ständigt kalla handleder. Många gånger tenderar denna fråga om passform att vara varumärkesspecifik. När du försöker med olika produkter, kom alltid ihåg att höja armarna över huvudet flera gånger för att säkerställa att du har en bra passform. Oavsett hur mycket du kanske gillar allt annat med den, om det inte passar dina armar ordentligt, är det inte värt att köpa.

Tips: Om du har längre armar än “normalt” och har problem med att hitta en syntetfodrad jacka som passar, leta efter modeller med tumhål. Dessa jackor har längre armlängder och bör ge tillräcklig täckning, även om tumhålen kanske inte passar.

Videos: Välj rätt syntetfodrad jacka

Snygga syntetfodrade jackor

Nå toppform snabbt trots vinter & kyla – 10 guider

Arbetar kroppen hårdare om du joggar i kyla?

Effekterna som kalla temperaturer har på kroppen när du tränar är svårare att räkna med än värme, eftersom det beror på hur kall du är, hur hårt hjärtat arbetar, och hur många kalorier du gör av med. Generellt sett kommer kroppen att jobba hårdare om du joggar i kyla än om du joggar i rumstemperatur, men att jogga i värme får den att jobba ännu hårdare.

Forskning

En studie som citeras av American Council on Exercise mätte andningstakten hos personer som tränade i fyra olika temperaturer. De två kallare temperaturerna gjorde att personerna hade en högre andningsratio, vilket indikerar att de använde fler kolhydrater än fettkällor. Det stämmer dock fortfarande att kroppen arbetar olika hårt beroende på hur kallt det är. Om det är kallt nog att du börjar huttra kommer kroppen jobba ännu hårdare än den gör i varma temperaturer.

Mekanism

När kroppen utsätts för extrema temperaturer anpassar den sig med hjälp av en process som kallas för termoreglering. När du utsätts för extrem kyla när du joggar kommer kroppen vilja behålla sin naturliga kärntemperatur, och reducera mängden värme som du förlorar. Ett av sätten att göra detta på är genom att dra samman blodkärl i fettvävnad, vilket får hjärtat att jobba hårdare för att pumpa blod genom de försvårade vägarna.

Effekter

Exakt hur det kalla vädret påverkar dina träningsresultat beror på vem du frågar. Enligt New York Times saktar kalla temperaturer faktiskt ner metabolismen, vilket kan bero på att blodkärlen i fettvävnad dras samman. Baltimore Sun rapporterar dock att träning i kalla temperaturer tvingar kroppen att arbeta hårdare, vilket resulterar i att fler kalorier bränns när kroppen arbetar för att behålla sin kärntemperatur.

Kyla vs. värme

Även om kyla får kroppen att arbeta hårdare när du joggar har det inte samma effekt som under en varm sommardag. Det krävs mer energi för att ständigt kyla ner kroppen genom att svettas än för att värma upp den när du joggar i kyla.

Muskelåterhämtning efter långa löpturer

En lång löparrunda om 15 kilometer eller mer är nödvändigt när du tränar för långa sträckor, som maraton eller halvmaraton. Även om du inte avser att delta i ett lopp kan ivriga löpare ge sig ut på en hälsosam löparrunda på helgen för att rensa huvudet, bränna extra kalorier, och bygga upp en bra fitnessnivå. En lång löparrunda förtjänar respekt, inte bara för den uthållighet som krävs för att genomföra den utan också för den ansträngning kroppen utsätts för. Ordentlig vila, näring och efterföljande aktivitet kommer främja optimal muskelåterhämtning, så att du snart kan bege dig ut och springa igen.

Effekterna av en lång löparrunda

Att springa långt innebär att du tillbringar mer tid på fötterna, vilket gör att dina muskler, leder och omgivande vävnad utsätts för mer press. När du springer långt ökar du antalet mitokondrier och kapillärer i de aktiva musklerna, vilket förhöjer din förmåga att rensa ut avfall och använda syre. Kort sagt gör en lång löpartur att du blir mer effektiv, och förhöjer din uthållighet. En lång löparrunda använder också muskelfibrer som inte alltid används under kortare löparrundor. Du behöver träna upp dessa muskelfibrer så att de kan hjälpa dig under de sista kilometerna av ett långt lopp, men detta innebär också att musklerna kommer vara tröttare på djupet efter en lång löparrunda än efter en kortare.

Tid för återhämtning

Hur lång tid det tar musklerna att återhämta sig efter en lång löparrunda beror på hur vältränad du är, och hur specifikt tränad du är på att springa. Träningsfysiologen Robert Vaughn säger att löpare med flera års träning kanske bara behöver 48 – 72 timmar för att återhämta sig efter en lång löparrunda, medan en nybörjare kan behöva flera veckor. Om du tränar inför ett långt lopp och har flera löparrundor planerade under veckan bör du ta åtminstone en hel vilodag mellan långa löparrundor.

Näring

För att främja muskelåterhämtning efter en lång löparrunda bör du äta inom en halvtimme efter att du slutat springa. Ett litet mellanmål som har kolhydrater och protein i en 3 till 1-ratio är bäst, då kolhydrater hjälper till att fylla på med glykogen – lagrad energi i musklerna och levern – och protein främjar muskelåterhämtning och reparation. Bra alternativ är en proteinsmoothie med färsk frukt, yoghurt och vassle, proteinpulver med soja, eller en sportdryck och energibar. Att återfukta dig efter din löparrunda främjar också återhämtningen. Drick vatten i regelbundna intervaller i minst tre timmar efter din löparrunda, enligt rekommendationen från träningsfysiologen och näringsforskaren Stacy Sims. Du bör se till att få i dig lite natrium också – försök lägga till lite salt i citronvatten, eller drick en sportdryck med elektrolyter.

Massage, is och tryck

Att bära tryckstrumpor efter en lång löparrunda kan hjälpa musklerna att återhämta sig snabbare. En granskning av en rapport som publicerades i International Journal of Sports Physiology and Performance 2013 fastslog att kompressionskläder som bars under återhämtning resulterade i liten till mellanstor förbättring i återhämtning av kraft och styrka, reducerade svullnader, förbättrad rening av avfall, och mindre muskelsmärta. Massage från en massös, en foam roller eller en annan person, kan också öka cirkulationen i trötta muskler och främja återhämtning. Ett isbad efter en lång löparrunda kan också främja återhämtning. En granskning av flera studier som publicerades i Cochrane Library Database 2012 hittade vissa bevis på att kallt vatten kan minska försenad ömhet i musklerna.

Att överväga

Om du gradvis bygger upp distansen på dina löparrundor kommer det vara lättare att återhämta dig efter en lång löparrunda. Att öka distansen för snabbt kan orsaka allvarlig ömhet. Att ta hand om kroppen hjälper också återhämtningen. Värm upp inför långa löparrundor med ett par minuters lätt jogging och dynamisk stretching, som höga knän. Detta förbereder musklerna på det som komma skall. Vaughn säger att en eller två vilodagar eller dagar med lätt träning innan den långa löparrundan gör återhämtningen snabbare. Om du blir öm kan medicin minska obehaget, men bidrar inte till muskelåterhämtningen.

Hur man klär sig inför ett kallt maraton

Vanlig praxis för löpare som ska ge sig ut I kallt väder är att klä på sig massor av ylle eller syntetiska lager som håller borta fukt, och klär sig som om det vore 20 grader varmare än vad det faktiskt är – på så sätt håller man sig bekväm när kroppen väl har värmts upp av löparturen. Men om du ska prestera på en hög nivå i kallt väder, på en sträcka som är längre än 40 km, bör du tänka på ett par extra saker också.

Byt skor

Skippa de fina löparskorna med tyg som andas och satsa på vattensäkra skor. Den vattensäkra hinnan agerar som en lätt isolering och håller vattnet borta, men låter fortfarande svett försvinna ur skorna. Bär dem tillsammans med strumpor gjorda av ylle eller syntetiskt material.

Undvik bomullskläder

Undvik bomullskläder, som suger upp svett, skaver, och kyler ner dig när du är blöt. Klä dig i hudnära ylle eller ett syntetiskt baslager, och ta på dig ytterligare ett lager om du behöver. Klä dig som om det vore cirka 20 grader varmare än det egentligen är. Det kanske blir lite kallt när du står och väntar, men du kommer att vara bekväm när du väl rör dig. Viktigast av allt – du kommer inte dränkas i svett när loppet väl har börjat.

Enkelt av och på

Ventilationshål vid armhålorna, lager som man kan dra ner dragkedjan på, eller lager som är lätta att ta av och på gör att du förlorar så lite tid som möjligt när du justerar dina kläder under loppet. När du har börjat röra på dig för att värma upp måste du fortsätta röra på dig. Om du stannar upp kommer du att bli kall. Om du kan bör du bära ett extra varmt lager som du kan kasta av dig eller ge till någon precis innan loppet börjar. Värm upp så att musklerna blir varma, men att svettas så lite som möjligt hjälper också.

Tights eller inte

Även om du inte är ett stort fan av att bära tights på tävlingsdagen hjälper den extra täckningen till att hålla musklerna varma, ökar din prestanda, och minskar risken för skador. Därför är det värt att stå ut med att täcka benen under kalla dagar.

Ytterkläder och accessoarer

Västar håller kärnan varm och erbjuder ändå god ventilation. I kalla temperaturer kan du lägga till en jacka och byxor som kan andas, och lätta vantar och en hatt. Män kan vilja lägga till kalsonger i vindtyg, då könsorganen behöver lite hjälp för att hålla sig varma i kalla temperaturer. Glöm inte heller en reflexväst, andra reflexkläder eller en pannlampa för att vara mer synlig för trafik och andra maratonlöpare.

Skavsår och vind

Använd BodyGlide, BlisterShield, SportShield eller en annan produkt som motverkar skavsår innan ditt maraton, och bär med dig en liten tub så att du kan applicera produkten igen när så behövs. Du kan också gnida in dessa produkter eller vaselin i ansiktet som skydd mot kall vind, eller på armar och ben för att hålla dem varma om du inte klätt dig ordentligt med tanke på vädret. När det blir nollgradigt – eller innan det, om det känns obekvämt – kan du bära en ansiktsmask för att både skydda ansiktet och hjälpa till att värma upp luften innan den når dina lungor.

Bränner man fett om kroppen är kall vid träning?

Träning i alla former får hjärtat att arbeta hårdare, gör av med energi, och konsumerar kroppens naturliga resurser som bränsle. Kroppen bränner kalorier från lager av fett och kolhydrater för att hålla igång dig under ett träningspass. Även om förändringar i temperaturen kan påverka den hastighet du bränner kalorier med kommer du inte hindras från att bränna fett av att vara kall när du tränar.

Fett vs. kolhydrater

Även om fitnessprogram kanske vill sälja in idén om att träning är det enda som förbränner fett, men det enda som gäller för att tappa vikt är det totala antalet kalorier du bränner vs det totala antalet kalorier du konsumerar. Ju hårdare hjärtat arbetar, desto fler kolhydrater bränner du relativt till fett, men det betyder inte att du bränner mer fett vid lägre intensitet. Mer intensiva träningspass resulterar alltid i att fler kalorier bränns.

Nedsaktad metabolism

Det kanske verkar troligt att träning i kallt väder snabbar upp metabolismen eftersom kroppen måste jobba hårt för att hålla dig varm. Även om detta gäller i extrema fall kom forskning från Naval Medical Research Institute i Bethesda, Maryland, fram till att träning i kallt väder faktiskt saktade ned metabolismen. En möjlig orsak till denna reducering av metabolisk hastighet kan vara att blodkärlen dras ihop i fettvävnaden.

Extrem kyla

Även om kalla temperaturer kan ha en negativ effekt på metabolismen kan det faktiskt vara så att extrem kyla kan resultera i imponerande kaloriförbränning. Enligt American Council on Exercise kan temperaturer kalla nog för att orsaka frossa hjälpa dig bränna 400 kalorier per timme innan du ens börjar träna.

Varm träning

Träning i kallt väder är effektivt för att bränna kalorier, men det krävs faktiskt mer energi för att kyla ner kroppen i extrem hetta än för att värma upp den i extrem kyla. Det är en av anledningarna till att träning i varmt väder kan vara bättre för viktnedgång än träning i kallt väder. Man bör dock alltid vara försiktig med att träna i extremt väder, oavsett om det är varmt eller kallt.

Sänkt kroppstemperatur efter träningen

När du tränar höjs kroppstemperaturen i din kärna medan du tränar. Hur snabbt och hur högt din temperatur stiger beror på hur intensivt du tränar och på tillstånd i din omgivning. Efter träningen sänks kroppstemperaturen till en normal nivå, men det kan vara en gradvis process. Du kan snabba på denna process om du gör rätt saker för att varva ned på ett effektivt sätt.

Energiproduktion

För att ge dig kraft när du tränar arbetar din metabolism på övertid för att hantera energikällor i kroppen, tvinga musklerna att dras samman, och förbruka energi. Även om cirka 75 % av den värme dina muskler genererar förloras till omgivningen behåller kärnan viss hetta och värmer upp din kroppstemperatur. Ju mer intensivt du tränar, desto snabbare och högre höjs din temperatur.

Termoreglering

Förändringar i kärnans kroppstemperatur övervakas och kontrolleras hypotalamus, hjärnans termostat som är en del av ditt centrala nervsystem. En markant ökning eller minskning av temperaturen upptäcks av hypotalamus, som reagerar för att motverka förändringen och få tillbaka kroppen till en temperatur som går att hantera. Om din kärntemperatur blir för hög kan du drabbas av allvarliga värmerelaterade sjukdomar, som värmeutmattning och värmeslag.

Värmeförlust efter träningen

Även om din kärntemperatur stiger vid träning, ibland till en temperatur över 40 grader, börjar den kylas ned direkt efter träningen. Hur snabbt din temperatur minskar till en bekväm nivå – mellan 36,5 och 37,5 grader – beror på hur effektiv processen termoreglering är, och på andra faktorer i omgivningen.

Ideala metoder

Din kropp förlorar värme när den får kontakt med luft som rör på sig, men hur mycket värme som sprids beror på hur sval luften är och hur mycket luft du kommer i kontakt med. Det mest effektiva sättet att reducera kärnans kroppstemperatur är att hålla dig återfuktad under och efter träningspasset. Att ha vätska i kroppen låter dig svettas. När värmen i kärnan stiger till huden bildar svett ett snabbt system för värmeförlust som snabbt låter dig kylas ned.

Påverkar kalla temperaturer pulsen under träning & löpning?

Extrema temperaturer påverkar din puls vare sig du tränar eller inte, men att löpa eller lägga till annan träning i ekvationen har några signifikanta effekter. När kroppen utsätts för kraftiga temperaturväxlingar, reagerar den genom att försöka reglera din kärntemperatur. I kallt väder vill din kropp bevara värmen och ditt hjärta reagerar på utmaningen genom att öka sin arbetstakt.

Kyla och Hjärtfrekvens

När kroppen utsätts för kyla, kommer värmeförlusten påskyndas. Ett av sätten som kroppen använder för att anpassa sig till extrem kyla är att dra samman blodkärlen i de yttre vävnaderna, vilket minskar värmeförlusten. På grund av detta, måste ditt hjärta arbeta hårdare för att pumpa blod genom det sammandragna kärlen, vilket resulterar i en ökad hjärtfrekvens. Träning och löpning kommer att värma upp dig till en viss grad, så ökningen av din puls kanske inte är extrem.

Faror

At förlora för mycket kroppsvärme kan resultera i ett livshotande tillstånd som kallas hypotermi. Detta inträffar när kroppen förlorar värme snabbare än den kan skapa den. Detta tillstånd kan leda till våldsam frossa, förvirring och minnesförlust. Oavsett hur intensivt du arbetar under träningen kan träning i extrem kyla försätta dig i riskzonen för hypotermi. Även om orsakerna inte är helt klarlagda finns det ett samband mellan träning i kallt väder och en ökad risk för hjärtinfarkt, enligt New York Times blogg av Anahad O’Connor.

Varmt vs. Kallt

Det verkar vara sunt förnuft att anta att kroppen måste arbeta hårdare för att behålla kärntemperaturen i extrem kyla än i extrem värme, men så är inte fallet. Det krävs mer energi för att kyla ner kroppen i varmt väder än det gör för att värma upp den i kallt väder, vilket innebär att din puls kommer att vara högre under springrundan en solig dag än under en snöig dag. Ändå kan extrema temperaturer på respektive ände påverka din puls till viss nivå.

Försiktighetsåtgärder

Det kan vara säkert att träna i kylan, men extrem kyla som får dig att huttra bör undvikas. Om din kropp börjar frossa, betyder det att du förlorar värme för fort och du bör undvika långvarig exponering. Mycket mer värme försvinner när du är blöt, så överdriven lager-på-lager klädsel under träning i kallt väder kan faktiskt vara farligt, eftersom det får dig att svettas. Att bevara din kärntemperatur är inte så enkelt som att bara ha något varmt om bröstet. En stor del av kroppsvärmen försvinner genom huvudet, så en hatt och hörselkåpor rekommenderas när du tränar i kallt väder.

Puls Vs. Temperatur under träning

Hur snabbt ditt hjärta slår under träning beror på den kardiovaskulära ansträngningen. Förutom att öka din arbetstakt, kan miljöfaktorer såsom temperatur påverkar din ansträngning. Ju varmare du är under ett träningspass, ju snabbare slår ditt hjärta. En högre puls kommer att leda till ökad förbränning av kalorier, men att träna i extrem hetta kan vara farligt.

Temperatur och Puls

Din puls representerar ett tillförlitligt sätt att mäta din ansträngning under träning. Även om du inte tränar kommer högre temperaturer leda till snabbare puls. Enligt löpningscoachen Brian Mac, kan en kombination av värme och fuktighet öka din puls med 10 slag per minut.

Varma Temperaturer

Att lägga till träning till ekvationen ökar bara din puls. Stigande temperaturer leder till ökningar i blodflödet då din kropp arbetar för att svalka sig genom att tillföra blod till huden och få igång en svettning. När du tränar i varma temperaturer, är det vanligt att uppleva en ökning av pulsen med 20 till 40 slag per minut, säger HumanKinetics.com.

Kalla Temperaturer

Det är en missuppfattning att träning i kalla temperaturer tvingar ditt hjärta att slå snabbare för att hålla uppe din inre temperatur. Lägre temperaturer leder inte till ökningar i puls eller förbrända kalorier om du inte får frossa. Sammantaget måste hjärtat arbeta mycket hårdare för att kyla ner kroppen i varma temperaturer än vad det gör för att värma upp kroppen i kalla temperaturer, enligt det amerikanska rådet om motion.

Idealisk Nivå

Bara för att högre temperaturer betyder högre puls och ökad kaloriförbränning betyder det inte att det är bäst att träna i extrem värme. Enligt det amerikanska rådet om motion är varma temperaturer att föredra framför extrem kyla eller extrem värme. I varma temperaturer, ökar pulsen tillräckligt mycket för att öka förbränningen av kalorier utan att riskera värmerelaterade sjukdomar, såsom värmeslag, svimning och uttorkning. Hur hög pulsen blir beror på vilken typ av träning du gör. Under aerob träning, vill du hålla den på 60 till 80 procent av det maximala. Under anaerob träning bör din puls ligga runt 80 till 90 procent av sin maximala.

Kommer man att bränna fler kalorier vid träning i värme?

När du planerar en träningsrutin för att bränna kalorier, måste du vara uppmärksam på mer än de typer av övningar du gör för att nå maximalt resultat av viktminskningen. Träningsintensitet och varaktighet spelar en stor roll i kaloriförbrukning, men miljöfaktorer såsom temperatur har också en viktig roll i viktminskningen. Du kan förbränna fler kalorier när du tränar i varma temperaturer än vad du kan i kalla temperaturer, men ansträngande aktivitet i extrem värme medför allvarliga risker.

Hjärtfrekvens

Det är ingen hemlighet att ju hårdare dina muskler jobbar under träning, desto mer kommer du få ut av din träning. Muskler som arbetar hårdare kräver mer syre, vilket tvingar ditt hjärta att pumpa snabbare under intensiv löpning än under en lugn joggingtur. Beroende på hur varmt det är ute, kan temperaturen höja pulsen med cirka 10 slag per minut, vilket ökar antalet kalorier du bränner.

Hur det fungerar

Ironiskt nog är det inte din kropp som värmer upp som faktiskt bränner kalorier, utan snarare dess ständiga försök att kyla ner dig genom svettning som förbränner mest. Det tar faktiskt mer kardiovaskulär ansträngning för att kyla ner kroppen i varmt väder än vad det gör för att värma upp din kropp i kallt väder, enligt American Council on Exercise.

Forskning

Även då varmare temperaturer kan förbränna mer kalorier, är de hetaste träningspassen nödvändigtvis inte de mest effektiva för att gå ner i vikt. I en studie av American Council on Exercise, undersökte forskare kaloriförbränningen av cyklister i fyra olika temperaturzoner. De fann att medan högre temperaturer kräver mer ansträngning från cyklister, brände faktiskt medeltemperaturer mest kalorier, eftersom cyklisterna kunde hålla sin hastighet under en längre tid.

Hälsorisker

Att kunna träna under en längre period är inte den enda anledningen till att träning i tempererade förhållanden är mer perfekt än extrem värme. Hälsofrågor som rör träning i extrem värme kan variera från mindre värmekramper och värmeutslag till allvarliga tillstånd, inklusive värmeslag, uttorkning och svimning. I dessa fall uppväger riskerna med att träna i extrem värme verkligen belöningarna.

De bästa övningar för att bära en ryggsäck inför fjällvandring

Att bära på en ryggsäck under långa avstånd är det yttersta uttrycket för idrottslig verksamhet i naturen. Däremot kan den fysiska svårigheten att bära en ryggsäck orsaka en hel del påfrestningar och göra det svårare att vandra långt. Detta innebär att man måste träna upp sig väl som förberedelse inför nästa äventyr om man vill ha bra resultat av sin vandring. Det finns otaliga skäl för att bära tunga grejer med hjälp av en ryggsäck, och att öka sin styrka just för dessa aktiviteter med hjälp av särskilda övningar är ett bra sätt att minska risken för skador och öka sin uthållighet.Utfall


När en ryggsäck har väl fördelad vikt vilar det mesta av denna vikt på höfterna vilket innebär att du framförallt använder dig av benmusklerna. Alternerande utfall är ett bra sätt att bygga upp styrkan i dina hamstrings, det stärker dina knän och förebygger knäskador. Börja med att stå axelbrett isär och ta sedan ett stort steg framåt, ditt bakre ben ska vara rakt samtidigt som du böjer det främre knät. När du sänker ner dina höfter ska det strama till lite i ditt bakre lår, du kan sedan återgå till stående position och upprepa övningen med det motsatta benet. Utfall kan göras i 10-20 repetitioner på vardera ben. För extra utmaning kan du bära ryggsäcken samtidigt som du gör dina utfall. Step Downs


Trots att den generella uppfattningen är att man använder mest energi i uppförsbackarna under en vandringstur kan nedförsbackarna vara mycket mer påfrestande. En övning som step down innehåller rörelser som stärker den excentriska kontraktionen, en term som används för att beskriva muskelns funktion under förlängningen av benet. Börja med att stå på en steppbräda eller ett trappsteg med båda benen raka. Lyft sedan ena benet och böj det motsatta knät tills ditt utsträckta ben rör vid golvet eller trappsteget nedanför det du står på. Upprepa övningen med det motsatta benet. Evelyn Spence från tidningen “Backpacker” rekommenderar att man göra 3 uppsättningar om 15 repetitioner för vardera ben.Konventionella övningar


De resurser du redan har runt omkring dig kan sannolikt användas för att bygga upp styrka att bära en ryggsäck. Att använda trappmaskin, crosstrainers och löpband på gymmet är ett utmärkt sätt att snabbt bygga upp styrka inför en stor vandringsresa eftersom dessa maskiner främst tränar den nedre kroppshalvan. Trappan i ditt hem eller på jobbet har stor potential för att bygga upp muskler, med hjälp av små övningar som utövas under hela dagen. Dessutom kan långa promenader eller löprundor öka kroppens motståndskraft och stärka benmusklerna som används när man bär en tung ryggsäck.Vandring


Ett av de bästa sätten att bygga upp sin styrka och förmåga att bära en ryggsäck är att vandra med ryggsäck. Eftersom den verkliga rörelsen att bära en ryggsäck är den mest exakta styrketräningsövningen kommer kortare vandringar, som en del i din förberedelse för de längre vandringarna, göra mest nytta för att förbereda kroppen. Börja med en ryggsäck som väger mindre än vad du förväntas bära vid första långa vandringen och långsamt lägg till vikt tills du når tröskelvärdet på 13-18kilo. Det ar en rimlig vikt för vandring med en övernattning. Genom att utmana sig själv och vandra snabbare än vanligt kommer styrkan att byggas upp ytterligare. det kan förhindra ömhet och trötthet när ger dig iväg på din första vandring.

Träningsprogram för skidåkning

Om du vill få det mesta av skidresan lönar det sig att ta sig ut på backen i god kondition. Att ha dålig kondition kan begränsa hur mycket du kan åka på en dag eller leda till skador. Följ en skidövningsrutin för att göra dig åk-redo.

Skidåk starkt

Att styrketräna är viktigt för att förbereda musklerna på skidåkningens krav. Benen har de mest använda musklerna när du åker, men överkroppen och kroppskärnan spelar också en väsentlig roll. Eftersom skidåkning är en helkroppsaktivitet, se till att du tar tiden för att stärka alla de stora musklerna och inte bara benmusklerna.
Enligt onthesnow.com, är USAs skidåkarlags fem grundövningar till skidåkningen bandgpngar, ryggförlängningar med hantel rows, viktade lådknäböjningar, överhuvuds medicinbollskast och sidlådhopp. Fast de är ovanliga är dessa övningar perfekta för att förbereda kroppen på skidåkningen. Du kan använda hantlar och skivstänger, göra kroppsviktsövningar eller använda motståndsträningsmaskiner för att stärka musklerna. Välj metoderna du tycker mest om.

Pudelns kärna

Om dina muskler är skidåkningen motor, är hjärtat bränslepumpen som ser till att de får syrerikt blod. En hård dag på backarna kan få hjärtat att slå och göra dig andfådd, så att öka din aerobiska kondition är viktigt. Bygg upp konditionen genom att utföra 20 minuters konditionsträning tre eller fler gånger i veckan vid cirka 60 procent av din maxhjärtfrekvens. Du kan jogga eller springa, simma eller cykla, använd en stegmaskin eller cross-tränare, vilken aktivitet som helst som du gillar gör susen.

Allt i balansen

Balans och koordination spelar en viktig roll i skidåkningen och ditt träningsprogram borde spegla det. Ju bättre din balans och koordination, ju bättre skidåkare du nog blir och du kanske till och mer faller färre gånger. Förbättra balansen genom att använda balans-utvecklande apparater som stabilitetsbollar, balansbrädor och agility stegen. Att bara stå på ett ben med ögonen stängda och utföra enbenta knäböjningar är också effektiva sätt att förbättra balansen. Balans och koordination övningar kan med säkerhet utföras varje dag.

Säkerheten först

Motion, som skidåkning, medhar alltid risker, så se till att alltid ställa personliga säkerheten först. Konsultera din läkare innan du påbörjar ditt skidövningsprogram, speciellt om du inte har varit aktiv på senaste eller inte har tränat alls förut. Börja sakta och öka intensiteten och tidslängden gradvist över kommande veckorna. Ta del av expertråd från en personlig tränare eller gyminstruktör om du är osäker hur man korrekt utför någon övning.

Källor

Summering
Datum:
Produkt:
Marmot Calen Jacket
Betyg:
51star1star1star1star1star
Vanliga söktermer:
 • lätta syntetjackor

 • Så här tas produktlistan fram

  Vi strävar efter att vara det självklara valet för personer som är dedikerade till att maximera de flesta delar i sitt liv.

  Vi producerar nyttiga tips, resurser och motivation för att stötta dig att nå din maximala potential.

  Vårt uppdrag är att göra shopping på nätet mer enkelt.

  Att shoppa produkter på nätet kan vara en riktig tidstjuv.

  Man kan spendera timmar vid datorn: Läsa diskussionstrådar, söka efter rätt sorts produkt och sedan försöka lista ut var du ska hitta ett bra pris.

  Vi på Wolber ska göra produktletandet väsentligt mycket enklare.

  Därför utvecklade vi Wolber; en praktisk guide som stöttar dig i din resa att hitta den bästa produkten till ett attraktivt pris. Det är ju ett smartare och roligare sätt att köpa exakt det du är i behov av.

  Vår webbplats är utvecklad för att hålla saker superenkelt. Klicka bara på önskad kategori i navigeringen och du får genast en lista med de mest populära produkterna som passar ditt behov.

  Så, hur funkar det? Vi har byggt en avancerad mjukvarurobot som helt automatiskt hämtar in de mest populära produkterna hos en eller ett flertal butiker på nätet, analyserar dem och sparar dem i en databas och bestämmer sen de bästa produkterna med hänsyn till hur lång period produkterna varit populära. Resultatet blir vår uppskattade “Wizdom of the crowd”-topplista, som listar varje produkt i fallande ordning.

  Wolber behandlar stora mängder av data. Vår egna mjukvarurobot läser och kategoriserar tiotusentals produktlistningar åt dig, så du enkelt hittar den produkt som massor av andra människor redan testat och tycker är bäst i test.