Skip to main content

Varning: Spinning gör dig inte till en stark cyklist

De mindre stabiliserande muskelgrupperna i benen är viktiga för att cykelträning ska vara effektiv. De stationära spinningcyklarna kräver inte balans som på en vanlig cykel vilket innebär att stabilisatorerna utgör grunden för rörelsen.

muskler

Spinning

Spinning är en träningsform som utförs i grupp på specifika stationära träningscyklar. Cyklarna har ett större främre vikthjul samt pedaler och styren som liknar en vanlig landsvägscykel. Inställningsmöjligheterna gör att den kan anpassas för många olika kroppstyper. Träningsformen är konditionskrävande och utförs med hjälp av motiverande musik och en instruktör som guidar deltagarna genom passet.

Bukmuskulatur

Under passet med snabba och långsamma sektioner i stående eller sittande samt individuellt anpassat motstånd är bukmuskulaturen viktig för att stabilisera rörelserna. En stark buk bidrar till att hålla överkroppen stilla och koncentrera kraftöverföringen genom benen till pedalerna. Dessutom håller den underkroppen justerad för att undvika knäproblematik.

Överkropp

Genom att händerna vilar mot styret stabiliserar överkroppen sig själv. Armar och axlar hjälper till att höja och sänka höfterna över sadeln i övergångarna i stående cykling. I stående hålls armarna i en statisk position för att stödja den framåtlutande positionen.

En svag bukmuskulatur

En stark bukmuskulatur är nödvändigt för en effektiv cykling. I november 2007 publicerades en studie i Journal of Strength and Conditioning Research som visar på att en uttröttad bukmuskulatur försvagar justeringen i positionen vilket ökar risken för knäproblematik. För att undvika detta bör bukövningar läggas till din träning tre gånger i veckan, exempelvis sit ups, plankan eller stabiliseringsboll.

Källor

Våra senaste tester

Pris
Effekt
Betyg
  • En nästan otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte!
  • Baserad på den senaste forskningen
Red Stack
Pris 295 kr 
395 kr
Läs mer
Pris
Effekt
Betyg
  • Maxar prestation och muskelbyggande
  • Bästa kreatinet vi provat
  • Praktisk tablettform
Fairing kreatin-kapslar
Pris 228 kr 
339 kr
Läs mer
Pris
Effekt
Betyg
  • Ökar muskel-uppbyggnaden - vetenskapligt bevisat
  • Troligen marknadens mest avancerade protein
  • Trippelprotein med Time Release-effekt
3 Phase Protein
Pris 309 kr 
429 kr
Läs mer
Psssst! Vi på Wolber har smyglanserat ett nytt verktyg som ger dig ett person-anpassat träningsprogram, 40-80% rabatt på nya träningskläder, världens bästa fitness-appar, och mycket mer. Och det är helt gratis. Testa själv! Klicka här.


Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med en stjärna *

banner