CheckmarkFaktagranskad

Inspiration: Här är världens 10 kreativaste byggnader [Bilder]

Människan är ett vanedjur som lätt halkar in i gamla hjulspår. Det gäller även oss kreatörer som får betalt för att skapa och tänka nytt.
För att komma runt det och tänka Outside The Box krävs ansträngningar, dels i form av hårt arbete förstås men även genom att se till att man får tillräckligt med ”input”. Utan intressant ”input” får man nämligen ingen intressant ”output”.

Jerry Silfwer, Sveriges utan tvekan största PR-bloggare, publicerade ett inlägg med bilder som motiverar honom. En salig blandning av bilder som väcker känslor och frågor.
Jag kände direkt att ”nu måste jag publicera mina!”, vilket också var planen med det här inlägget. Men känn min besvikelse när jag insåg att min inspirationsmapp med många hundra bilder var en av de grejer som rök när min dator blev stulen i våras.
Back to square one.

Inspirationsbilder är inget man sätter sig och aktivt letar upp, utan är ju snarare en ständigt pågående process där man sparar ner sånt man snubblar över som känns tilltalande.
Vad man däremot kan leta upp är lekfulla, kreativa och smått galna byggnader som pryder samhällen runt om i världen. Arkitekter som ansträngt sig för att inte halka in i gamla hjulspår.

Här är de 10 mest kreativa och inspirerande byggnader jag hittat

arkitektur, arkitekt, kreativ

Bahá’í House of Worship (Lotus Temple), Delhi, Indien

Inspirerad av lotusblommans form skapade arkitekten Fariborz Sahba denna superprisbelönade byggnad. Färdigställd 1986. Kostnaden för marken och samtliga utgifter kopplade till byggprojektet donerades av en man vid namn `Abdu’l-Bahá. Tät snubbe?

crowdsourcing, crowdsource, bibliotek

Kansas City Public Library, Missouri, USA

Klockren lösning för ett bibliotek. 22 gigantiska bokryggar pryder fasaden mot 10th Street. Målet var att visa upp invånarnas varierade läsintressen. Invånarna själva fick nominera sina favoritböcker, där vinnarna valdes ut av en jury. Briljant crowdsourcing!

kreativt, kreativ, udda

Cubic Houses, Rotterdam, Nederländerna

39 otroligt läckra hexagon-formade hus, vinklade i 45 grader. Husen designades 1977 av arkitekten Piet Blom. Husen, som är byggda på en pelare, ska föreställa ett träd, och bostadsområdet en skog. Undrar hur de ser ut inuti…

kreativitet, lekfullt

Dancing Building, Prag, Tjeckien

En lekfull konstruktion, designad av arkitekten Vlado Milinic tillsammans med Frank Gehry. Skapandet tog fart 1992 och byggnaden färdigställdes 1996. På översta våningen huserar en fransk restaurang. Där vill jag äta!

idé, idéer, udda, annorlunda

The Ufo House, Sanjhih, Taiwan

Udda och coola, men tydligen hemskt opraktiska invändigt. De byggdes 1978 i ett planerat semesterparadis. På grund av ekonomiska problem övergavs projektet redan tidigt 80-tal, för att i dagsläget vara kraftigt vandaliserat. Synd.

hårt arbete, slit, mycket jobb

Ferdinand Cheval Palais (Ideal Palace), Frankrike

Legenden säger att Ferdinand Cheval, en brevbärare, snubblade på en sten en dag och blev inspirerad av dess form. Nästa dag åkte han till samma ställe för att ta med sig några stenar från platsen. Varje dag i 30 år plockade han upp stenar i fickorna under sin brevutdelningsrunda, och byggde ”Ideal Palace” bit för bit. Bara ytterväggarna tog honom 20 år att bygga. Cheval byggde på nätterna i skenet av en oljelampa.
Han avled 1924 – bara ett år efter att byggnaden färdigställts. Hoppas han njöt ordentligt under sista året!

konstnär, ambitiöst, innovativt, projekt

Forest Spiral Hundertwasser Building, Darmstadt, Tyskland

Det här är en knepig byggnad. Har svårt att avgöra om jag tycker att den är fantastiskt cool eller bara ful. Waldspirale, som den heter på tyska, skapades på 90-talet av den österrikiske konstnären Friedensreich Hundertwasser med assistans från arkitekten Heinz M. Springmann. År 2000 var byggnaden färdigställd i sin helhet.
Det som imponerar på mig är faktumet att ingen av de över 1000 fönstren är den andra lik. Alla har fått en unik form. Även samtliga dörrhandtag är unika. Respekt.

inspiration, inspirerande, arkitektur

Guggenheim Museum, Bilbao, Spanien

Påminner lite om operahuset i Sidney, men känns något vildare. Designad av arkitekten Frank Gehry (just det, samma som ligger bakom Dancing Building), färdigställd 1997. Bakom museets kurvor ligger ingen sofistikerad struktur – de är slumpmässiga; ”the randomness of the curves are designed to catch the light”. Så kan man tydligen också jobba.

idé, kreativ, arkitektur

Ripley’s Building, Niagara Falls, Ontario, Kanada

Ett udda museum signerad ”Ripley’s Believe It or Not”. TV-programmet kände jag till, men vad jag inte visste var att det är ett franchiseimperium som inkluderar radio, böcker, events och museum (Kudos till Robert Ripley!). Den här byggnaden är en av alla museum.

fantasifull, design, inspirerad, illustration

The Crooked House, Sopot, Polen

Inspirerad av teckningar till barnsagor skapade arkitekten Szotynscy Zaleski denna byggnad som blev färdig 2004. Tydligen Polens mest fotograferade byggnad. I övrigt en välbesökt shoppinggalleria på 4000 kvadratmeter. Plötsligt känns galleriorna här i Stockholm inte alls särskilt roliga.

Vilken av byggnaderna gillar ni bäst?

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)