Skip to main content

Nej, Crawl är inte alltid snabbare än bröstsim. Avgör såhär

Under en simtävling räknas varje sekund. Oavsett om du simmar frisim, deltar i ett triathlon eller i något annat, så kan du ändra din tid drastiskt genom att välja den ena simtekniken över den andra. Generellt sett är bröstsim en av de långsammaste simteknikerna, men det kan variera beroende på personen och den träning denne fått.

crawl bröstsim simma

Bröstsim

Om du övat lika mycket bröstsim som crawl finns det en god chans att du är snabbare på crawl. En del av detta beror på tiden din kropp är under vatten för varje simtag. Med bröstsimmet sker all rörelse under vatten. Du sträcker både händer och armar ut från kroppen och för dem sedan inåt i en cirkulär rörelse så att båda händerna är framför bröstet igen. Samtidigt utför benen en liknande rörelse, där de börjar i en ”grodposition” med fötterna tätt ihop innan du sparkar utåt och tillbaka in mot mitten.

Crawl

Det finns två varianter av crawl. Båda innebär att du vänder dig åt sidan medan du gör en slags saxliknande sparkrörelse. Händerna förs ihop nära magen och vrider sig runt varandra, innan den nedre handen och armen skjuts framåt för att föra kroppen i samma riktning som huvudet förs mot. I den långsammare varianten för du den drivande armen bakåt mot magen under vattnet. Den snabbare varianten låter dig sträcka ut den övre armen från vattnet i en båge medan du för ner den igen. Denna version resulterar i minskat motstånd, vilket gör det snabbare än bröstsim.

Motståndsfaktorn i vattnet

Vatten har mer motstånd än luft, så alla simtekniker som involverar mer undervattenrörelser kommer vara långsammare än simtekniker som involverar mer rörelser ovanför vattnet. Med bröstsim är alla armtag och bensparkar under vattnet, och därför är det naturligt ett långsammare tag än crawl, där du har armarna ovanför vattnet. Faktum är att bröstsim är den långsammaste av alla tävlingstekniker. På 1930-talet modifierade en amerikansk tränare bröstsimmet för att tvinga upp båda armarna ur vattnet – alltså i ett försök att komma runt det där motståndet som gör brösttaget långsammare. Detta blev känt som fjärilssimmet – idag en helt annan teknik och ett annat tävlingsmoment.

Anpassningsbar träning

I dagens fitnessvärld finns det en viktig princip som kallas SAID: “specific adaptation to imposed demands”. Det betyder att när du tränar på ett visst sätt så anpassar kroppen sig, och du blir bättre på vad du än tränar. Crawl kanske är ett snabbare simtag rent generellt, men om du övar massor på bröstsim så kommer du förmodligen att bli snabbare på det. Om du tränar inför ett visst evenemang bör du öva på det simtag du planerar att använda i tävlingen. Om du kämpar för att förbättra din tid för det ena simtaget, låt en simcoach analysera din simning och ge tips på hur du kan förbättras.

Källor

Vanliga söktermer:
 • muskler av spinning

 • Våra senaste tester

  Pris
  Effekt
  Betyg
  • En nästan otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte!
  • Baserad på den senaste forskningen
  Red Stack
  Pris 295 kr 
  395 kr
  Läs mer
  Pris
  Effekt
  Betyg
  • Maxar prestation och muskelbyggande
  • Bästa kreatinet vi provat
  • Praktisk tablettform
  Fairing kreatin-kapslar
  Pris 228 kr 
  339 kr
  Läs mer
  Pris
  Effekt
  Betyg
  • Ökar muskel-uppbyggnaden - vetenskapligt bevisat
  • Troligen marknadens mest avancerade protein
  • Trippelprotein med Time Release-effekt
  3 Phase Protein
  Pris 309 kr 
  429 kr
  Läs mer
  Psssst! Vi på Wolber har smyglanserat ett nytt verktyg som ger dig ett person-anpassat träningsprogram, 40-80% rabatt på nya träningskläder, världens bästa fitness-appar, och mycket mer. Och det är helt gratis. Testa själv! Klicka här.


  Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med en stjärna *

  banner