Skip to main content

Forskarna: ”Ankelvikter kan förstöra din kropp” [STUDIE]

Vikter på fotlederna hjälper dig öka intensiteten i dina styrketräningspass, men det är bäst att ta av dem när du tränar kondition. Ankelvikter ger färre kardiovaskulära fördelar än andra typer av motstånd, och kan anstränga dina leder. Riskerna med att bära dem under aerobiska aktiviteter är större än fördelarna.

benträning fotvikter ankelvikter

Höj pulsen

Ankelvikter ökar intensiteten på hjärtat, enligt en studie som publicerades i Medicine and Science in Sports and Exercise i juni 1988. Cedric X Bryant, som är chef för den vetenskapliga forskningen på American Council on Exercise, sammanfattar resultatet av forskningen med att säga att fotvikter på 0,5 – 1,5 kilo kan öka pulsen med 3 – 5 slag per minut, och syreupptagningen med 5 % – 10 %. Även om detta absolut är en mätbar aerobisk fördel påpekar Bryant att fotvikter är mindre effektiva än hand- och handledsvikter under konditionsträning.

Överbelasta lederna

Ankelvikter kan innebära en stor ansträngning på leder och muskler under aerobisk träning. De kan ändra din biomekanik, förklarar Bryant. Kent Adams, som är chef på laboratoriet för träningsfysik på Cal State Monterey Bay, förklarar att extra vikter runt fotlederna ökar belastningen på lederna i din underkropp. Denna extra belastning kan leda till allvarlig ansträngning och återkommande belastningsskador, enligt Len Kravits och hans kollegor på University of New Mexico. För att öka den kardiovaskulära kapaciteten föreslår Bryant och Kravitz att man bär en väst med vikter. Adams föreslår att öka takten eller lägga till uppförsbackar på promenaden.

Källor

Våra senaste tester

Pris
Effekt
Betyg
  • En nästan otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte!
  • Baserad på den senaste forskningen
Red Stack
Pris 295 kr 
395 kr
Läs mer
Pris
Effekt
Betyg
  • Maxar prestation och muskelbyggande
  • Bästa kreatinet vi provat
  • Praktisk tablettform
Fairing kreatin-kapslar
Pris 228 kr 
339 kr
Läs mer
Pris
Effekt
Betyg
  • Ökar muskel-uppbyggnaden - vetenskapligt bevisat
  • Troligen marknadens mest avancerade protein
  • Trippelprotein med Time Release-effekt
3 Phase Protein
Pris 309 kr 
429 kr
Läs mer
Psssst! Vi på Wolber har smyglanserat ett nytt verktyg som ger dig ett person-anpassat träningsprogram, 40-80% rabatt på nya träningskläder, världens bästa fitness-appar, och mycket mer. Och det är helt gratis. Testa själv! Klicka här.


Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med en stjärna *

banner